Ангел Марин: Армията ни не е достатъчно модерна за пряко участие в Ирак

Не очаквам България да има пряко участие в евентуална операция срещу Ирак, заяви в Разград вицепрезидентът Ангел Марин. Според него войната в Близкия изток ще е високотехнологична, а българската армия не разполага с такива формирования. Нашето участие може да бъде по други начин - чрез предоставяне на коридори, бази и поддържане на мира след приключване на бойните действия, допълни вицепрезидентът. Според него не трябва да се говори излишно по темата.

Сигурно е, че България без резерви, уговорки и полутонове участва в международната антитерористична коалиция. Когато се изработва българската позиция по конфликта в Ирак обаче, страната ни трябва да се съобрази с търговско-икономическите си интереси в района на Близкия изток, смята Марин. Нужно е и добре да познаваме собствените си възможности, за да поемем ангажименти, които можем да изпълним, добави вицепрезидентът.

Позицията на България по конфликта трябва да се съобрази с три фактора, смята Ангел Марин. Това са становищата на САЩ, Европейския съюз, арабските държави, Русия и Китай, с националните ни интереси и възможностите на страната.

Марин добави още, че нишата в системата за сигурност на НАТО, където България трябва да намери място, е в поддържане на лекопехотни, логистични и медицински и инженерни формирования. Според него, въоръжените сили трябва да са четвърти приоритет на страната след здравеопазване, образование и култура.

Споделяне

Още от България