Анкара и Дамаск се оказаха на крачка от война

Турската армия обвини силите на Асад за убийство на свои военни

Анкара и Дамаск се оказаха на крачка от война

Командването на турската армия заяви, че в резултат на удар от сирийската авиация, извършен в нощта на сряда срещу четвъртък, са загинали трима турски военнослужещи и още десетки са били са ранени. За пръв път от началото на операцията "Щитът на Ефрат" Анкара пряко обвинява сирийските правителствени сили за гибелта на свои войници, отбелязва Ройтерс. Атаката е станала в 3:30 сутринта по време на операция на поддържаните от Турция сирийски бунтовници в Северна Сирия, съобщи турското командване, според чиито оценки ударът е извършен от сили на сирийския режим.

Според руски представители, цитирани от "Комерсант", евентуална ответна реакция на Анкара може да провокира нова сериозна криза в отношенията между Турция и Русия, която поддържа сирийския президент Башар Асад и е разположила в Сирия свои войски и зенитно-ракетни комплекси.

Турският премиер Бинали Йълдъръм потвърди мнението на началника на Генералния щаб, атаката е извършена от сирийския режим. Той обяви на пресконференция, че убийството на тримата турски военни няма остане без отговор и че решимостта на турската армия да прочисти района от терористи няма да се повлияе от случилото се.

Операцията на турската армия в Северна Сирия започна на 24 август. През изтеклото време турската армия завзе граничния град Джераблус и сега продължава настъплението си на югозапад. Турският президент Ердоган заяви, че страната му възнамерява да прочисти района от бойци на "Ислямска държава" на територия от 5 хиляди кв.км и да създаде в нея "зона за сигурност", където да бъдат разположени бежанци.

Турция възнамерява да включи в тази зона и контролирания от ИД град Ал-Баб (провинция Алепо), в посока на който е настъплението на опозиционната Сирийска свободна армия, извършвано с подкрепа на турските Военновъздушни сили и бронирана техника.

Сирийските сили не са коментирали случая с удара срещу турските войски. През октомври обаче Дамаск заяви, че присъствието на турски войски на сирийска земя е "грубо нарушение на суверенитета на Сирия" и предупреди, че ще свали всеки турски самолет, навлязъл във въздушното ѝ пространство.

Първоначално болнични източници и представители на сигурността в Турция обвиниха за атаката "Ислямска държава".

Съюзниците на Башар Асад миналия месец предупредиха Турция да не се насочва към техни позиции в северната и източна част на провинция Алепо, заявявайки, че всяко подобно действие ще бъде посрещнато "решително и със сила", припомня Ройтерс.

Това не е първият път, когато подкрепяните от Турция сирийски бунтовници влизат в стълкновение със сирийските правителствени сили – в края на октомври имаше подозрение, че сирийски правителствен хеликоптер е бомбардирал техни позиции.

Но снощната атака е първата от началото на операция "Щитът на Ефрат", за която турската армия твърди, че нейни войници са убити от сирийски правителствени сили.

Случилото се е крайно опасно, потенциално и за Русия, коментира директорът на центъра "Русия -Изток-Запад" Владимир Сотников. Той напомня, че Ердоган е твърд, амбициозен политик и често действа под влияние на емоциите. Ако той реши, че ударът по турските войски в Сирия не е грешка или случаен инцидент, а преднамерена акция на сирийското командване, ще последва ответна реакция, казва Сотников.

И допълва, че при такъв вариант Турция ще влезе в конфликт с Русия, която контролира небето над Сирия. Руските зенитно-ракетни комплекси С-300 и С-400, разположени на сирийска територия, могат да свалят всеки самолет, атакуващ позиции на сирийските правителствени войски.

Експертът обаче смята, че подобен инцидент с непредсказуеми последици сега не е изгоден нито за Анкара, нито за Москва. Затова очакванията са да се проведат спешни консултации между политици и военни, които да позволят и на двете страни да излязат с чест от ситуацията и да се потуши напрежението.

Други руски експерти обръщат внимание на още едно обстоятелство – съобщението за удари на сирийските сили срещу турски войски идва точно на 24 ноември – годишнината от свалянето на руския военен самолет Су-24 от турските ВВС на сирийската граница. Ето защо това можело и да е умишлена провокация, целяща да вкара Анкара и Москва в нов конфликт.

Споделяне

Още от Свят