Анкара купила руски ракети, понеже САЩ не били отзивчиви към нуждите й

Тръмп заяви, че САЩ проучват възможността за санкции срещу Турция

Турският министър на отбраната Хулуси Акар

"Изключването ни от програмата за бойните самолети Ф-35 ще има негативни последици за НАТО, специално по отношение на силата на южното крило на Алианса". Така турският министър на отбраната Хулуси Акар коментира стъпката, предприета от Вашингтон, в отговор на решението на Анкара да купи и разположи руски ракетни комплекси С-400.

Акар, придружаван от началника на генералния щаб Яшар Гюлер и други генерали даде брифинг за журналистите след приключване на инспекцията на подразделенията на турската армия, намиращи се край границата със Сирия.

Турският военен министър посочи, че страната му се намира под сериозен риск от въздушна и ракетна заплаха.

"За съжаление нашият стратегически партньор САЩ не даде навременни и задоволителни отговори на нашите планове, които започнахме още през 2000-те години за снабдяване с дългосрочни въздушни и ракетни системи (UMBHFSS). Поради това ние бяхме принудени да закупим С-400", заяви Акар.

По думите му Турция е важен партньор в проекта за Ф-35 и изпълнява всички свои задължения.

"Вижда се ясно, че изваждането ѝ от програмата и от сътрудничеството е едностранно и несправедливо решение и че не се базира на никакво легитимно основание. Наред с разумните и правдоподобни дискусии в САЩ, редица от направените изявления са едностранчиви и несъвместими с духа на алианса", добави той.

Акар смята, че отстраняването на Турция от програмата на Ф-35 ще засегне негативно южния фланг на НАТО. Според него Турция има естественото право като стратегически съюзник да иска от САЩ да се откажат от тази позиция и да избягват стъпки, които биха навредили на двустранните отношения.

Преди два дни САЩ потвърдиха, че ще блокират участието на Турция в програмата за бойни самолети F-35 заради решението ѝ да купи руски ракетни системи С-400, които могат да послужат за разкриване на американски технологични тайни.

"За съжаление, решението на Турция да придобие руски системи за противовъздушна отбрана С-400 прави невъзможно нейно продължаващо участие в програмата F-35", посочи в изявление на Белия дом.

"Програмата F-35 не може да съществува съвместно с руска платформа за събиране на разузнавателни данни, които ще се използват, за да се разкрият най-новите постижения на програмата", се допълваше в текста.

Говорителката на Белия дом Стефани Гришам добави, че купуването на руските системи от Турция ще има негативно въздействие върху оперативната съвместимост и съвместната работа на Турция с НАТО.

Белият дом обаче посочи, че отношенията със съюзника Турция са "многопластови" и сътрудничеството ще продължи, "без да се забравят ограниченията, налагащи се от присъствието на системата С-400".

Тръмп заяви, че САЩ проучват възможността за санкции срещу Турция

Снощи американският президент Доналд Тръмп заяви, че САЩ проучват възможността за санкции срещу Турция заради покупката на руските системи за противоракетна отбрана С-400, предаде ДПА.

"Проучваме тази възможност, ще видим какво ще направим", заяви Тръмп на среща в Белия дом с холандския премиер Марк Рюте.

Тръмп изтъкна, че ситуацията с Турция е доста сложна и повтори твърдението си, че предходното американско правителство на президента Барак Обама е направило някои доста големи грешки по отношение на Турция.

"Предишното правителство е могло да действа и по-добре", каза Тръмп.

По-рано вчера Тръмп заяви пред журналисти в Белия дом, че "на този етап" Вашингтон не предвижда санкции срещу Турция.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят