Анкетната комисия за горивата откри динамика на пазара

Анкетната комисия за горивата откри динамика на пазара

Разместване на пазара на горивата през последната година, динамика при продажбите, но и владеене на акцизните складове от две фирми, констатира парламентарната анкетна комисия, разследваща сектора за изкривяване и нарушения на конкуренцията, на първото си заседание във вторник, което бе закрито за медиите, заради обсъжданата чувствителна търговска информация.

На него представители на Агенция "Митници" изнесоха информация за пазара, а след заседанието зам.-директорът на ведомството Борислав Борисов каза пред журналисти, че  няколко компании държат основната част от пазара на енергийните продукти. В същото време обаче "първите пет компании намаляват относителния си дял и той се замества от други, които са с по-малки обеми". Борисов обаче отказа да каже как е разпределен пазарът с мотива, че това е "защитена информация". Две фирми държат 80% от капацитета на данъчните складове у нас, стана ясно още след заседанието на комисията, но техните имена не бяха посочени.

Председателят на комисията Валентин Николов от ГЕРБ коментира, че тепърва трябва да се анализират получените данни, за да се прецени дали това господстващо положение оказва влияние върху цената на горивата.

"Основното, което искахме да научим, беше на всеки 100 литра гориво колко са произведени в България и продадени и колко са влезли от чужбина", обясни депутатът от Патриотичния фронт Емил Димитров. Според него така може да се направи заключение дали цените са високи заради производствените разходи у нас.

Той посочи, че от данните на Агенция "Митници" става ясно, че 60% от продадените горива у нас са местно производство. "Оказа се, че в България всеки може да внесе гориво и да го продава. Това не е лошо, цените са едни и същи", допълни Димитров. По думите му това означава, че няма непреодолим проблем.

От Агенция "Митници" коментираха още, че опитите за акцизни измами с горивата са ежедневие и са от най-различен характер.

Временната комисия очаква информация и от други институции, както и срещи с пазарните участници. Целта на депутатите е не да разследват случващото се на пазара за горива, а да изготвят законодателни промени, чрез които да бъде избегнато изкривяването на пазара, припомни Николов.

Според него са нужни 3-4 заседания на депутатите, за да бъдат изготвени предложенията за законови поправки, на които се възлагат надежди за подобряване на разкриваемостта на картели и подобряване състоянието на пазара на горивата.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?