Антъни Фаучи: Вариантът "Делта" на коронавируса е най-голямата заплаха

Антъни Фаучи

Вариантът "Делта" на коронавируса, който бе открит първо в Индия, е най-голямата заплаха за борбата на САЩ с пандемията, заяви американският експерт по заразни заболявания д-р Антъни Фаучи, предаде Ройтерс.

Вариантът "Делта" "безусловно се предава по-лесно", отколкото изначалният вариант, каза Фаучи, добавяйки, че "той причинява доста по-тежко протичане на болестта".

Вариантът "Делта" става доминираща в глобален мащаб мутация на коронавируса, каза в петък водещ изследовател на Световната здравна организация (СЗО), припомня Ройтерс.

Фаучи изтъкна, че разрешените за употреба в САЩ ваксини, включително тази на Pfizer/BioNTech, са ефективни срещу новия вариант на вируса.

"Разполагаме с инструментите, нека ги използваме и да смажем пандемията", призова Фаучи.

САЩ обявиха във вторник, че няма да успеят да реализират целта си за ваксиниране на 70 процента от пълнолетното си население до 4 юли и че вероятно ще имат нужда от още няколко седмици, за да постигнат това.

Белият дом се надява 70 процента от пълнолетните над 27-годишна възраст да са получили поне една доза от ваксината до националния празник на страната.

Повече от 150 милиона души в САЩ са напълно ваксинирани срещу, става ясно от публикувани вчера федерални данни, отбелязва Ройтерс.

Споделяне

Още от Коронавирус