Анте Маркович обвини Милошевич за жестокостите в Босна

Последният премиер на Югославия от времето на разпадането ѝ през 1991 Анте Маркович заяви пред Международния трибунал в Хага, че е чул телефонен разговор, който разкрива връзката на бившия югославски президент Слободан Милошевич с жестокостите в Босна, предаде Би Би Си.

Маркович каза, че е чул записи на разговори между Милошевич и лидера на босненските сърби Радован Караджич, когато те са планирали началото на конфликта.

Неговите показания подкрепят казаното по-рано пред съда, както и записите на телефонни разговори, които съдиите изслушаха.

Анте Маркович обвини Слободан Милошевич, че е изиграл главна роля в започването на войната в Босна, като е въоръжавал босненските сърби, предаде АФП.

Маркович, който за първи път след 12 години говори публично, обвини бившия югославски президент, че е подготвил войната в Босна (1992-95 г.), като си е сътрудничил с издирвания от Хагския съд бивш лидер на босненските сърби Радован Караджич.

На днешното съдебно заседание бе представен запис на телефонен разговор между Милошевич и Караджич. Двамата се договарят за разполагане на войници, прехвърляне на оръжие за босненските сърби и за предоставяне на хеликоптери.

Анте Маркович каза, че разпознава ясно гласовете на Милошевич и Караджич.

Войната в Босна взе най-много жертви от трите войни, който доведоха до разпадането на някогашна Югославия. В нея загинаха 200 000 души.

Даването на показания на Анте Маркович не беше обявено по съображения за сигурност. Той бе премиер на някогашната СФРЮ от март 1989 г. до 1991 г. и се опита да прокара политика на реформи и демократизация, които по думите му били саботирани от Милошевич.

Маркович разказа за своя среща с Милошевич през март 1991 г., малко след известната среща в Караджорджево, на която покойният хърватски президент Франьо Туджман и Милошевич се договорили да си поделят Босна.

Тогава Милошевич казал на Анте Маркович, че не вярва в оцеляването на Босна, която според него е изкуствено творение, създадено от Тито.

Анте Маркович разказа и за своя среща с Туджман през декември 1991 г., на която хърватският лидер му казал, че Европа никога няма да приеме под крилото си една мюсюлманска държава.

Когато всички световни телевизии показвали обстрела на Дубровник през 1991 от югославската армия, Маркович попитал Милошевич как може да позволи Дубровник да бъде бомбардиран.

Кой ще е толкова луд да бомбардира Дубровник? Дубровник не е бомбардиран, отговорил тогава Милошевич.

При последната им среща през декември 1991 г. Маркович предупредил Милошевич за опасността от война, на което бившият югославски президент отговорил, че "война няма и няма да има".

Милошевич е обвинен от трибунала в Хага за военни престъпления, престъпления срещу човечеството и геноцид за ролята му във войните в Босна, Хърватия и Косово през 90-те години.

Споделяне

Още от Балкани

Колко време давате на новия парламент?