Антикорупционната комисия проверява кмета на столичния район "Възраждане"

Савина Савова (в средата) придружава кмета Йорданка Фандъкова при посещение в аквапарка във "Възраждане". С тях е и директорът на "Софийски имоти" Димитър Шивачев. Сн. БГНЕС

Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) ще проверява кмета на столичния район "Възраждане" Савина Савова (ГЕРБ), както и нейната заместничка Татяна Димитрова. Проверката е за конфликт на интереси и корупция.

Антикорупционната комисия се е сезирала по публикация във в. "Труд". В нея се описва как служители на местната администрация са изпращани в командировки по гръцки острови, както и в Барселона. На работещи в общината са давани общински жилища. Експерт пък е назначен, без да има изискваното за длъжността висше образование.

Конфликтът на интереси според публикацията е в това, че съпругът на зам.-кмета Татяна Димитрова – Драгомир Димитров, е директор на общинското дружество "Пазари Възраждане". Тържищата, които то управлява, са в района, ръководен от Савина Савова.

Директорът на дружеството обаче не се избира и назначава от районния кмет, а от Столичния общински съвет.

Предстои антикорупционната комисия да събере информация по казуса. Решение се взима в срок до два месеца, който може да бъде удължен еднократно до 30 дни. Решенията на КПКОНПИ за установяване на конфликт на интереси не са окончателни и подлежат на обжалване. Установяването на конфликт на интереси с влязло в сила решение е основание за освобождаване от длъжност.

Споделяне

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?