Антикорупционният фонд подаде сигнал срещу кмета на Пазарджик в КПКОНПИ

Антикорупционният фонд подаде сигнал срещу кмета на Пазарджик в КПКОНПИ

Над 9 години кметът на Пазарджик Тодор Попов е в нарушение на изискването за деклариране на потенциален конфликт на интереси, сочат от Антикорупционния фонд в свой сигнал, внесен в Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ).

От неправителствената организация напомнят, че Попов заема този пост от 2007 г., а от 2009 г. е в сила въпросното задължение, но въпреки това той не е подал подобна декларация. Затова и в сигнала си антикорупционният фонд настоява комисията да извърши преценка налице ли са основанията за издаване на наказателно постановление срещу Попов.

"Освен това, по поредица данни от медийни разследвания и публикации от изминалите години, в които се посочва високият стандарт на живот на семейството и се твърди несъответствие между доходите, които се декларират, и разходите за осигуряването на този стандарт (извод, до който стигат първоначално и органите на НАП, видно от ревизионен акт № Р-16001315002845-091-001 от 02.12.2015г.), правният екип на АКФ насочва за преценка от органа дали е налице хипотезата на чл. 108, ал. 6 ЗПКОНПИ – започване на проверка за установяване на незаконно придобито имущество при неподаване в срок на декларация по чл. 35, ал. 1, т. 2 или 4 от закона", посочва още от организацията.

Споделяне

Още по темата

Още от България