Антикорупционното звено на Цацаров удари окръжния прокурор на Плевен

Иво Радев е обвинен в престъпление против правосъдието, тъй като убеждавал своя подчинена да не иска по-тежко наказание за подсъдим

Иво Радев

Софийска градска прокуратура повдигна обвинение на окръжния прокурор на Плевен Иво Радев за извършено престъпление срещу правосъдието. Той е склонявал своя колега Снежана Георгиева да не настоява пред съда за по-високо наказание на многократно осъждания подсъдим Ивайло Ячков, съобщават от държавното обвинение във вторник.

Разследването се провежда от новото специализирано звено на прокуратурата, ДАНС и МВР за разследване на корупцията по високите етажи на властта, което е подчинено на главния прокурор Сотир Цацаров.

От съобщението става ясно, че прокурор Радев е убеждавал Георгиева в периода 13 юни – 17 юни миналата година.

Седмица преди това Снежана Георгиева е изготвила предложение до съда за групиране на наложени наказания лишаване от свобода за подсъдимия Ячков. Тя е поискала определеното общо най- тежко наказание на Ячков да бъде увеличено с една втора, каквато възможност е предвидена в Наказателния кодекс.

Нейният шеф обаче се опитал да я разубеди и тя да не поддържа в съда искането си за увеличаване на определеното общо наказание на Ячков. Радев е настоявал на осъдения да се наложи единствено определеното общо най- тежко наказание.

От Софийската градска прокуратура напомнят, че прокурорите вземат решенията си по "вътрешно убеждение, основано на обективно, всестранно и пълно изследване на всички обстоятелства по делото, като се ръководят от закона".

Прокурор Иво Радев е оставен на свобода срещу парична гаранция от 3 000 лева.

От прокуратурата уточниха, че на следващото заседание на Висшия съдебен съвет вероятно ще поискат отстраняването му от длъжност.


Иво Радев бе избран начело на плевенската окръжна прокуратура през 2011 г. след четири неуспешни опита да се избере ръководител. Тогавашният главен прокурор Борис Велчев заяви, че избор трябва да се направи дори с цената на компромис. В надпреварата за председателското място тогава участваше и прокурор Георгиева.


Случаят, с който се е заело ръководеното от Цацаров антикорупционно звено, изглежда доста противоречив.

В Закона за съдебната власт ясно е казано, че по-горестоящият по длъжност прокурор и прокурорът от по-горестоящата прокуратура могат да извършват действия, включени в компетентността на подчинените им прокурори. Това им дава право с писмено решение да спират и да отменят разпорежданията им в определените със закон случаи.

В случая Иво Радев може да е убеждавал своя колега в свободен разговор, което не е забранено от закона. В съобщението на Софийската градска прокуратура не се уточнява дали той я е заплашвал.

Отделно законът постановява, че всички прокурори са пряко подчинени на главния прокурор, т.е. той може да отменя със свое решение актовете на всички обвинители. Поради тази йерархичност в прокуратурата много често "вътрешното убеждение" на редовите прокурори остава само едно добро пожелание.

Само преди две години прокуратурата образува дело срещу прокурора Стойчо Ненков от Софийската апелативна прокуратурата за случай, който е точно обратен на този с Иво Радев. Прокурор Ненков бе обвинен, че не е изпълнил разпорежданията на горестоящите прокурори по делото САПАРД. Прокурор Ненков на своя глава беше изтеглил протеста срещу оправдателните присъди по делото с аргумента, че те са правилни. Делото срещу него очаквано катастрофира.

Тези два случая ясно показват, че в сегашното си положение прокурорите са изключително силно уязвими от конюнктурата в тяхната институция. Те могат да бъдат обвинени буквално за всичко и няма как да действат като независими магистрати.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?