Антивоенни демонстрации преди конгреса на републиканците в Ню Йорк

Ден преди откриването на Националния конгрес на Републиканската партия в Ню Йорк стотици хиляди американци демонстрираха срещу политиката на президента Джордж Буш.

Междувременно в града пристигаха партийни делегати, които в края на четиридневния форум ще обявят официално номинацията на Буш за втори мандат.

В протестните походи взеха участие противници на войната в Ирак, активисти на движението за права на жените и безработни служители от стоманодобивната индустрия.

Хиляди полицаи бяха разположени по улиците на Ню Йорк по време на протестите, които преминаха без инциденти.

Повечето жители на Ню Йорк традиционно гласуват в подкрепа на демократите, но градската управа призова жителите да забравят политическите различия и да посрещнат като учтиви домакини републиканските си гости.

Сред ораторите на първия ден от конвенцията ще бъде бившият кмет на Ню Йорк Рудолф Джулиани, както и сенаторът Джон Маккейн.

В Манхатън са предприети изключителни мерки за сигурност, като Медисън Скуеър гардън - районът на провеждане на конгреса - е практически отцепен.

Полицаи с кучета, детектори за бомби и екипировка за разпръскване на демонстрации патрулират по улиците.

Протестите в неделя бяха предвождани от филмовия режисьор Майкъл Мур и бившия кандидат за президент Джеси Джексън. Организатор на протестите е сдружението Съюз за мир и справедливост, което се противопостави на войната в Ирак. По данни на организаторите в протестите са се включили 400 000 души.

Конгресът на републиканците се провежда близо до бившия Световен търговски център, разрушен при терористичните атаки на 11 септември 2001 г., като форумът е само няколко дни преди годишнината от атаките.

Тази дата отбелязва началото на политиката на администрацията на Буш за война с тероризма, която е център на кампанията му за втори мандат.

Представители на Демократическата партия вече обвиниха републиканците, че провеждайки конгреса си в Ню Йорк, използват трагедията за политически цели.

Очаква се Буш да пристигне в Ню Йорк в сряда и да приеме официално номинацията на Републиканската партия за нов мандат.

Ден преди откриване на форума кметът Майкъл Блумбърг и губернатор Джордж Патаки бяха организирали за делегатите посещения на няколко музикални представления, сред които "Аида", "Цар лъв" и "42-ра улица".

"Следващите четири дни очите на света ще бъдат фокусирани към Ню Йорк. Това е уникална възможност за Ню Йорк да покаже на света колко много сме направили след 11 септември 2001", каза Блумбърг.

По повод на протестите Блумбърг каза, че сдружението Съюз за мир и справедливост се държи отговорно.

"Мисля, че това, на което сме свидетели в този град, е че всеки има възможност да каже това, което иска и го прави по добър начин", коментира кметът.

Джулиани не е съгласен с части от партийната платформа

В навечерието на конгреса бившият кмет на Ню Йорк Руди Джулиани каза, че не е съгласен с части от партийната платформа, изработена миналата седмица.

"Аз съм съгласен с общата философия на партията", каза той пред телевизия Ен Би Си.

Той обаче е против залегналото в платформата виждане за конституционни промени, забраняващи абортите и посочване на съдии, които са против правото на аборт.

Джулиани се обяви и в подкрепа на хомосексуалните бракове.

В партийната платформа също така е отхвърлено виждането на Джулиани да се издават задължителни лицензи за притежателите на оръжие.

Същевременно той добави, че по-голямата част от платформата е посветена на нещата, които той смята за най-важни за страната - нейната защита и войната срещу тероризма, без отстъпление назад само към симулация на защита.

Демократите разкритикуваха плановете на републиканците да изберат като ключови говорители на форума хора като Патаки, Джулиани и губернатора на Калифорния Арнолд Шварценегер, които, според тях, не представляват кандидат - президентската двойка Буш - Чейни по значимите социални въпроси.

Силното лидерство на Буш ще е централно послание

Джулиани, който ще говори при откриването на форума, обяви, че неговото послание ще е за силното лидерство, което президентът Буш демонстрира по време на може би най-трудните моменти в историята на страната, както и за способността му да се фокусира върху истинската цел - разбиването на световния тероризъм.

Джулиани изтъкна, че партийните платформи са важни и че те изразяват някаква обща позиция. Той обаче посочи, че съществува и силна позиция на малцинството в партията, по въпроси като правото на избор за аборт или за хомосексуален брак.

Той също така посочи, че кандидат - президентската двойка на Демократическата партия Джон Кери - Джон Едуардс, които подкрепиха с вота си военна интервенция в Ирак, по тази тема се разминават с мнозинството в собствената им партия.

Кери обясни, че целта на вота била Буш да бъде оторизиран да води война в Ирак и че той и сега стои зад тази си позиция. Той обаче критикува администрацията, че е започнала войната без адекватно планиране и ресурси.

Последните социологически проучвания показват, че Буш и Кери са с почти изравнени позиции сред избирателите.

Споделяне

Още от Свят