Анжел Вагенщайн е удостоен с държавното отличие "Св. Паисий Хилендарски"

Анжел Вагенщайн Сн.БГНЕС

Анжел Вагенщайн е носителят на държавната награда "Св. Паисий Хилендарски" за тази година, съобщи правителствената информационна служба.

Известният режисьор, сценарист и писател получава престижното отличие за изключителния му принос в развитието на българското филмово изкуство, литература и култура, е посочено в съобщението.

Вагенщайн е избран от жури с председател директорът на Националния фонд "Култура" Борислав Геронтиев и членове Иван Павлов – председател на Съюза на българските филмови дейци, арх. Георги Бакалов – председател на Съюза на архитектите, Христо Мутафчиев – председател на Съюза на артистите, Снежана Тодорова – и.д. председател и главен секретар на Съюза на българските журналисти, Любен Генов – председател на Съюза на българските художници, Боян Ангелов – директор на издателство "Български писател", проф. Петър Льондев – председател на Съюза на композиторите, и проф. Маргарита Ваклинова от БАН.

Годишната държавна награда "Св. Паисий Хилендарски" беше учередена с решение на правителството през 2000 г. Тя се присъжда за стимулиране на български творци и изпълнители на произведения, свързани с българската история и традиции.

Първият ѝ носител е проф. Вера Мутафчиева. През годините с нея са отличавани художникът Светлин Русев, актьорите Стефан Данаилов и Наум Шопов, писателите Йордан Радичков, Богомил Райнов, Валери Петров, архитектът Богдан Томалевски, режисьорите Христо Христов и Рангел Вълчанов. Миналогодишен носител на наградата стана чл.-кор. проф. Елка Бакалова.

Споделяне

Още от Общество