АП защити преговорите си с Коч холдинг - Тюрк телеком

На специален брифинг днес изпълнителният директор на Агенцията за приватизация Илия Василев отхвърли обвиненията на "Вива венчърс", че ведомството му не е имало право да води преговори с другия кандидат за БТК, консорциумът между Коч холдинг и Тюрк телеком. В петък от вива обявиха, че докато тече съдебната процедура по обжалването, агенцията няма право да води преговори с втория кандидат. Същият ден от АП съобщиха, че са парафирали приватизационния договор.

Според Илия Василев, решението на ВАС се отнася за първата точка по решението на Надзорния съвет на АП, с която се отхвърля приватизационния договор за БТК с "Вива Венчърс". Преговорите с втория кандидат били визирани в точка втора от решението на надзорниците, която не е разглеждана от съда.

Изпълнителният директор на АП, повтори, че окончателно решение по сделката за БТК няма да има преди произнасянето на петчленния състав на ВАС. Едва тогава АП щяла да прецени какви да бъдат следващите ѝ ходове.

Изпълнителният директор на агенцията потвърди информацията на mediapool.bg, че турския кандидат няма регистрирано търговско дружество за участие в сделката, а само гражданско сдружение по Закона за задълженията и договорите. От Коч Холдинг и Тюрк Телеком обещали, че ще създадат специално дружество, което ще подпише окончателния договор.

От агенцията не успяха да уточнят и дали на този етап кандидатът е успял да намери пари, за да финансира сделката. Единственото необходимо за парафирането на приватизационния договор е декларация за произхода на средствата, с която купувачът само декларира, че парите, които ще представи, ще са чисти.

Попитан защо в края на преговорите с "Вива венчърс" не са били подписани от министъра на транспорта и съобщенията Пламен Петров споразумението между акционерите, устава и договора за управление на БТК, Василев каза, че тогава АП се е съобразила с наредбата за конкурсите, която предвижда парафиране само на приватизационния договор.

В петък миналата седмица стана ясно още, че в първия си работен ден като министър на транспорта и съобщенията Николай Василев е подписал три документа с турския консорциум, купувача на БТК - споразумението между акционерите, устава и договора за управление на БТК. Запитан защо при финала на преговорите с "Вива венчърс" АП не е поискала същите документи да бъдат подписани, а ги е представила в Надзорния съвет като принципно одобрени, Василев отговори, че агенцията се е съобразила с наредбата за конкурсите. Според нея се предвижда парафиране само на приватизационния договор, преди да бъде внесен за одобрение в надзора.

Липсата на подписи под тези документи обаче бе един от мотивите на надзорниците да отхвърлят приватизационния договор с "Вива венчърс". При преговорите с Коч холдинг, от изпълнителния съвет са решили да се съобразят с искането на надзора.

Василев информира още, че в преговорите с турския кандидат е договорено държавата да има двама представители в съвета на директорите на БТК и да притежава златна акция, без която да не могат да се вземат някои особено важни решения

Кандидат-купувачът се е задължил да поддържа и 40 млн. евро като гаранция за евентуално неизпълнение на приватизационния договор.

В него е записано също, че борсовата приватизация на акции от БТК може да започне веднага, при положение че инвеститорът е съгласен, но не по-късно от 3 месеца след сключване на сделката. Правителството възнамеряваше да приватизира чрез борсата до 20% от капитала на телекома.

В съобщение разпространено от БТА консорциумът "Коч холдинг - Тюрк телеком" заявява готовността си да финализира търга за БТК колкото е възможно по-бързо.

От кандидат-купувача уверяват, че заключителните дейности, засягащи приватизацията, ще бъдат извършени в рамките на 10-дневен период след произнасянето на Върховния административен съд.

Споделяне

Още от Бизнес

Къде му е мястото на Бойко Борисов?