Световните агенции за българските избори

Апатията на българите роди фрагментиран парламент

Апатията на българите роди фрагментиран парламент

Трудно съставяне на нов кабинет и политическа нестабилност след като апатията на българите роди фрагментиран парламент на фона на нуждата от спешни реформи в страната. Такива са коментарите на световните агенции след първите резултати от предсрочните парламентарни избори в България. Те отбелязват, че поредната победа на ГЕРБ не е достатъчна за съставяне на ново правителство.

Франс прес посочва, че дясноцентристката опозиционна партия на Бойко Борисов е излязла начело, но се е представила по-слабо от очакваното и това ще усложни съставянето на новото правителство. ГЕРБ ще има вероятно 88 или 89 депутати, което е далеч от абсолютното мнозинство от 121 депутати, посочва агенцията.

Ройтерс също съобщава, че ГЕРБ печели изборите, но няма да има мнозинство. Това означава, че България вероятно върви към поредно коалиционно правителство, смята "Ройтерс". Агенцията цитира говорителя на БСП Атанас Мерджанов, който заявява, че БСП е претърпяла "тежко поражение" и резултатите от днешните избори са разочароващи за партията.

ДПА също отбелязва, че макар бившият премиер Бойко Борисов да е получил най-много гласове, те са далеч по-малко от нужните, за да управлява самостоятелно. В отделен материал, посветен на лидера на ГЕРБ, германската агенция пише, че макар Борисов да е извел за трети път партията си до победа, нееднозначната му репутация може да му попречи да създаде коалиция и отново да стане премиер.

Отбелязва се, че управлението на ГЕРБ е било белязано от скандали. Като най-голям се посочва неразрешено подслушване на висши политици, довело до съдебен процес срещу дясната ръка на Борисов Цветан Цветанов, който въпреки това ръководеше предизборната му кампания, посочва ДПА.

Германската агенция отбелязва, че апатията на българските гласоподаватели е родила един фрагментиран парламент, което може да усложни формирането на ново коалиционно управление. В същото време страната има нужда от спешни реформи, за да даде тласък на икономиката и да се бори с корупцията, посочва ДПА.

Руската агенция ТАСС прогнозира, че ако основните български политически сили - ГЕРБ и БСП, не успеят да се договорят и да съставят правителство на мнозинството, политическата криза в България ще продължи и не е изключено в близките месеци да има нови избори. Цитиран е служебният премиер Георги Близнашки, който по-рано в разговор с кореспондент на ТАСС е нарекъл подобна ситуация "кошмарна вероятност", но се е съгласил, че такъв вариант за развитие на събитията е "възможен".

Българите отидоха да гласуват с надежда, че едно ново правителство ще сложи край на политическата безизходица, ще съживи вялата икономика, ще реши тежката банкова криза и ще намери начини да разхлаби хватката на Москва върху енергийните доставки, посочва Асошиейтед прес.

Агенцията припомня, че ЕС оказа натиск върху България, за да я накара да се оттегли от проекта "Южен поток" заради допуснати нарушения и работата по него е спряла. Бойко Борисов заяви, че ще продължи да строи газопровода, само ако проектът получи одобрението на ЕС, за разлика от социалистите, които искат проектът да се реализира на всяка цена, отбелязва Асошиейтед прес.

ББС пък акцентира, че новото правителство ще е петото за страната за по-малко от две години.

България очаква политическата нестабилност в страната да продължи, след като третите парламентарни избори за по-малко от две години не завършиха с категоричен резултат, обобщава и британският "Гардиън".

Споделяне

Още от България