Апелативният съд увеличи с 3 години присъдата за убийството на Мирослава от Перник

Марио Любенов – Заека ще лежи 28 години в затвора, реши втората инстанция

Снимка: БГНЕС

Софийският апелативен съд (САС) осъди в петък на 28 години затвор единствения подсъдим за жестокото убийство на 17-годишната Мирослава Николова от Перник, съобщиха от съда. Наказанието е с 3 години по-голямо от това, което постанови Пернишкият окръжен съд през юни м.г.

От САС уточняват, че ще огласят цялото решение на съдиите Николай Джурковски, Милена Панева и Карамфила Тодорова в понеделник. То не е окончателно и може да се обжалва пред Върховния касационен съд в 15-дневен срок.

На първа инстанция Любенов получи 25-годишна присъда, след като се призна за виновен и процесът бе разгледан по съкратената процедура. Сред доказателствата, които от държавното обвинение тогава посочиха като уличаващи, бе откритият в компютъра на Заека текст, който съвпадал с писмото, изпратено до сестрата на Мирослава - Елеонора, в което се иска откуп от 250 хиляди евро.

По отношение на показанията на другия заподозрян за престъплението Стойчо Стоев-Чочо, който се самоуби при доста съмнителни обстоятелства в присъствието на тогавашния зам.-шеф на вече бившата ГДБОП Валентин Цоновски, прокуратурата поиска те да бъдат приети за установени от съда, "защото са издържали проверката за достоверност и истинност". Според защитата на Любенов обаче, по делото има достатъчно доказателства за наличието на съучастник, който не е установен. Осъдителната присъда ще бъде обжалвана, добави адвокат Диана Ангелова.

Мирослава бе отвлечена след тренировка в близост до спортната зала "Дружба“ на 7 ноември 2011 г. Тялото на момичето бе открито в гориста местност над село Планиница на 12 януари следващата година по показания на Чочо, който се самоуби същия ден.

В началото полицията работеше по версията, че Мирослава сама е напуснала дома си, дори бяха проведени няколко акции в Пернишко за издирване на момичето. По-късно се появи версията за откуп от 250 000 евро, които са искани от голямо наследство, получено от тогавашния приятел на сестра ѝ Елеонора.

Споделяне

Още от България

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?