Заради скорошното прокурорско минало на половината от съдиите

Апелативният спецсъд заплашен от невъзможност да гледа част от делата

Новите наказателни структури поискаха още щатове, ВСС ги обеща "в разумни срокове"

Шефовете на спецпрокуратурите Светлозар Костов и Борислав Сарафов и на спецсъдилищата Даниела Росенова и Георги Ушев (отляво надясно). На заден план - Вельо Велев (с мустаците) се възмущава от високата температура в залата. Снимка: БГНЕС

За близо месец и половина работа Апелативният спецсъд се е изправил пред сериозен проблем, заплашващ да постави магистратите в невъзможност да гледат голяма част от производствата по мерки за неотклонение и делата по същество.

Причината е, че около половината от общо деветимата съдии в новата структура досега са били прокурори и често се случва да са участвали в разследването на случаите, по които сега трябва безпристрастно да се произнасят. Така, за да не компрометират решението на съда, се налага да си правят отвод, но тук идва и проблемът кой да поема казусите, тъй като съставите са едва три.

За проблема съобщи във вторник председателят на Апелативния спецсъд Даниела Росенова по време на среща с членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС), на която тя и колегите ѝ от новите спецструктури поискаха да им бъдат отпуснати още щатни бройки, които да покрият все по-увеличаващата се работа.

По думите на Росенова само за последните 10 дни Апелативният спецсъд е разгледал 15 мерки за неотклонение, по голяма част от които е имало отводи. "Мислим, че с още един състав ще успеем да се справим", обобщи съдебният шеф.

Колегата ѝ Георги Ушев, ръководител на първата инстанция, също поиска от ВСС да предвиди още 8 магистрати. "143 дела постъпиха сам за един месец. 39 от тях са от общ характер, а останалите са частни. В момента в съда работят 9 съдии. Според мен ще имаме нужда от още щатове, ако работата продължи да се увеличава с това темпо", заяви Ушев.

Същата бройка пожела и шефът на Апелативната спец прокуратура Борислав Сарафов. Той уточни, че не става дума за разкриването на нови работни места, за които да се харчат още средства от бюджета на съдебната власт, а за пренасочването на прокурори от райони в страната, които след последните промени в НПК са били значително разтоварени от гледането на дела срещу организирани престъпни групи.

Георги Шопов, шеф на кадровата комисия във ВСС, увери присъстващите от името на съвета, че ще бъде направено "всичко възможно да се задоволят нуждите на съда и прокуратурата, така че да могат да работят нормално".

По думите му предстои сериозен анализ на натовареността на магистратите в страната, за да се вземе "най-правилното решение" откъде да се пренасочат щатни бройки. Шопов обаче не пое ангажимент кога точно ще бъде удовлетворено желанието на спецструктурите, като уточни единствено, че ще се случи "в разумни срокове".

"Там, където има натовареност, в закона и сега няма пречка без конкурс да бъдат преместени магистрати на едно и също ниво", добави и шефът на дисциплинарната комисия във ВСС Петър Стоянов.

В началото на срещата, чиято основна цел бе ВСС да се убеди в какви материални условия и под какво напрежение работят спецмагистратите, членът на съвета Вельо Велев шумно се възмути как е възможно климатиците в празни зали в сградата на ул. "Черковна" да са настроени на 26 градуса. "Това са пари от бюджета на съдебната власт", порица Велев пресаташето на спецсъда.

Височайшето посещение на ВСС в спецсъда със сигурност ще бъде запомнено и от група от петнайсетина затворници от общежитието в Казичене, които бяха докарани по-рано сутринта, за да проправят алея в заледения двор на бившата сграда на ДАНС. Докато съдебните кадровици беседваха със спецръководствата по проблемите на новите структури, лишените от свобода с недоволство приеха новината, че трябва да изчистят и целия тротоар извън оградата.

Споделяне

Още от България