Арабско-кюрдската коалиция започна офанзивата срещу Ракка

Арабско-кюрдската коалиция започна офанзивата срещу Ракка

Подкрепяната от САЩ въоръжена коалиция Сирийски демократични сили (СДС) обяви, че е започнала окончателната офанзива за превземане на град Ракка, фактическата столица на "Ислямска държава" в Сирия, предадоха информационните агенции във вторник.

Началото на настъплението е било дадено с атаки срещу града от изток, запад и север.

Говорителят на СДС Талал Сило каза, че настъплението е започнало днес и че боевете ще са "ожесточени, защото Даеш ще се бие до смърт, за да защити така наречената си столица".

През 2014 г. "Ислямска държава" отне града от бунтовническите групировки в Сирия и го използваше за планиране на атаки срещу Запада.

"Коалицията (международната коалиция, водена от САЩ) има голяма роля за успеха на операциите. Освен военните самолети има и нейни сили, които действат рамо до рамо със СДС", заяви Сило.

Сирийският център за наблюдение на човешките права, базирана във Великобритания организация, по-рано съобщи, че СДС днес са атакували източните покрайнини на Ракка, както и военна база в северните.

Кюрдските милиции "Сили за защита на народа", които са част от СДС, заявиха пред репортери на Ройтерс в събота, че офанзивата срещу Ракка се очаква да започне до няколко дни.

"Започна днес на зазоряване", каза директорът на действащия в Лондон Сирийски център за наблюдение на човешките права Рами Абдел Рахман. "Те са достигнали града, но все още не са влезли в нито една сграда."

Атаката срещу квартал "Ал Машлаб" и базата на 17-та дивизия, на около 1 км от центъра на града, е била предшествана от ожесточени въздушни удари през изминалата нощ, посочи организацията.

През ноември СДС започнаха да обкръжават Ракка с подкрепата на водената от САЩ коалиция, действаща срещу "Ислямска държава" и в Ирак, където групировката е пред разгром в Мосул.

Миналия вторник САЩ съобщиха, че са започнали да раздават оръжие на кюрдските милиции Сили за защита на народа, за да подпомогнат превземането на Ракка. Това действие на Вашингтон е част от план, който предизвика гнева на съюзничката от НАТО Турция. Анкара има опасения, свързани с растящото кюрдско влияние в Сирия.

 

По-късно във вторник стана ясно, че сирийската правителствена армия също е навлязла в провинция Ракка, като е превзела две села, които бяха под контрола на джихадистите от "Ислямска държава".

Споделяне

Още от Свят