Арест на критичен към властите руски режисьор шокира артистичните среди в Москва

Арест на критичен към властите руски режисьор шокира артистичните среди в Москва

Изтъкнат руски театрален режисьор, който се е оплаквал от липсата на свобода и засилването на социалния консерватизъм в Русия, бе арестуван по подозрение в злоупотреба с държавни средства, предадоха световните агенции във вторник.

Руският Следствен комитет обяви, че художественият ръководител на московския авангарден театър "Гогол център" Кирил Серебренников е заподозрян в злоупотреба с 68 милиона рубли (1,15 млн. долара) държавни средства, отпуснати за арт проекта "Платформа".

Адвокат на режисьора съобщи, че клиентът му е арестуван в Санкт Петербург, където работел по заснемането на филм за рок звезда от съветско време, след което е бил ескортиран до Москва.

През май разследващите органи са претърсвали жилището и работния кабинет на Серебренников и са го разпитвали като свидетел по следствено дело за злоупотреба.
Адвокатът му Дмитрий Харитонов обаче не бе в състояние да каже дали днешният арест е по същото дело, или по друго. Главният счетоводител и генералният директор на "Гогол център" вече са обвинени в присвояването на държавни пари.

Отличаваният с награди Серебренников е използвал творческата си дейност, за да критикува властите. Той е заклеймявал като гибелно разрастването на ролята на държавата и църквата в руското общество.

Неговото задържане шокира неговите съмишленици и артистичния свят в Москва. "Арестът на режисьора преди процеса е очевидно прекомерна мярка", написа в социална мрежа либералният икономист Алексей Кудрин, бивш министър на финансите.

През юли ръководството на Болшой театър отложи премиерата на балетна постановка в памет на прочутия балетист Рудолф Нуреев и под режисурата на Серебренников. Тогава ТАСС съобщи, че преди съобщението за отлагане на премиерата руският министър на културата е имал дълъг разговор с шефовете на Болшой театър, предаде Ройтерс.

Впоследствие директорът на Болшой театър Владимир Урин обясни, че репетициите показвали, че постановката не е готова за показ и че премиерата ще бъде през май догодина.

Асошиейтед прес посочва, че сезони наред билетите за представленията под режисурата на Серебренников, сега на 47 години, се разпродават изцяло. Въпреки че се ползва с протекцията на либерални представители на властта, той често е обект на критики от страна на консервативни активисти и политици. А спирането на постановката за Нуреев три дни преди премиерата бе възприето в някои артистични среди в Москва като връщане на цензурата.

По повод ареста на Серебренников кинорежисьорът Павел Лунгин окачестви действията на руските правоохранителни органи като на "библейски звяр". Пред радио "Ехото на Москва" Лунгин каза, че задържането на колегата му е безсмислено, "защото той не е опасен престъпник".

Очаква се в срок от 48 часа московски съд да се произнесе дали Кирил Серебренников ще остане в ареста, посочи АП.

ТАСС съобщи, че в Следствения комитет вече е започнал разпита на арестувания режисьор в присъствието на негов адвокат. Според източник на агенцията заподозреният не се е признал за виновен.

Председателят на руския Съюз на театралните дейци Александър Калягин е написал персонална препоръка в полза на Кирил Серебренников, която е изпратил до Следствения комитет и съда в московския район Басманний.

Председателят на президентския Съвет за развитие на гражданското общество и правата на човека Михаил Федотов изрази публично надежда, че следствените органи ще проявят "мъдрост" и няма да доведат нещата до налагане на мярка задържане под стража на режисьора. "Това няма да предизвика нищо друго освен скандал", заяви Федотов.


Говорител на оперния театър Щутгарт също изрази надежда, че Кирил Серебренников ще може да продължи работата си по постановката на операта "Хензел и Гретел". Репетициите в германския град трябва да започнат на 18 септември.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят