Арестуван в Пакистан е разкрил интернет - стратегията на Ал Каида

Арестуваният в Пакистан мъж, у когото са намерени документите, предизвикали повишаване на нивото на заплаха от терористични атаки във финансовите центрове на САЩ, е компютърен експерт, който е помагал на Осама бин Ладен да комуникира с терористичната си мрежа, предаде Си Ен Ен, позовавайки се на американски правителствени източници.

Американски служители идентифицираха заловения като Мухамад Наим Нур Хан, но пакистански представители казаха, че самоличността на мъжа не може да бъде потвърдена, защото той е използвал различни имена в миналото.

Американските източници са казали, че Хан е заявил по време на разпитите, че Ал Каида използва уеб сайтове и имейл адреси в Турция, Нигерия и племенните територии на Пакистан, за да разпраща вътрешни съобщения.

Често били използвани куриери да доставят компютърни дискове, след което Хан е публикувал съобщенията в сайтовете, но само накратко, твърдят източниците. Според тях, след изпращането и прочитането на съобщенията, файловете били изтривани.

Имейл адреси са използвани само два или три пъти; ако информацията е била действително чувствителна, определен адрес се използвал само веднъж.

След залавянето на Хан на 13 юли пакистанските власти са успели да получат богата информация за плановете на Ал Каида, което е довело до решението на американските власти в неделя да повишат нивото на терористична заплаха в ключови финансови институции в три града.

Американските източници казаха, че Хан е участвал в процеса на оценка на потенциалните цели и функционирал като "клиъринг хаус" на постъпващата информация. Хан е казал при разпитите, че не знае къде се крие Осама бин Ладен.

Ден след като нивото на заплаха в Ню Йорк, Вашингтон и Ню Джърси бе повишено от "жълто" на "оранжево", в американските медии изтече информация, че по-голямата част от данните са стари и се отнасят до дейността на Ал Каида около нападенията на 11 септември преди 3 години. Пакистански служители от своя страна казаха, че те никога не са твърдели, че Ал Каида планира нови нападения в Америка.

Голяма част от разузнавателната информация за евентуални терористични атаки срещу финансовите центрове по Източното крайбрежие е събрана преди 11 септември 2001 г., но има индикации за актуализиране на данните, като за последен път това е правено през януари, обясниха във вторник от администрацията на Буш.

"От начина, по който действа Ал Каида, включително атаките от 11 септември, е ясно, че те предварително подготвят плановете и след това ги актуализират преди провеждането на атака", каза Франсис Фрегъс Тоунсенд, съветник по вътрешната сигурност на президента Джордж Буш.

Министърът на вътрешната сигурност Том Ридж каза, че част от информацията е била актуализирана по - рано тази година. И той обаче не посочи каква част от данните са актуални.

Висш американски военен източник каза, задържаният компютър на Хан е съдържал стотици изображения, включително и фотографии, рисунки и схеми на различни потенциални американски цели.

Някои от снимките били отпреди години, но други били правени през последните няколко месеца, е посочил източникът на Си Ен Ен. Някои изображения показват подземни гаражи, което води до извода, че тези зони са били под наблюдение.

Придобитата информация обаче не е съдържала подробности за конкретен терористичен заговор или време на провеждане.

Тези документи са необикновено подробни, каза Таунсенд. "Тези лица действително са имали достъп; те са били вътре в страната, вътре в сградите, които са подробно описани", добави той.

Пакистанският министър на информацията Рашид Ахмад каза, че освен Хан, пакистанските сили за сигурност са задържали и други "ценни хора", които са предоставили "ценна информация".

"Това е голямо постижение за нашите сили за сигурност", каза Ахмад. "Това е голям пробив в мрежата на Ал Каида", допълни той и отказа да разкрие повече информация, посочвайки, че най-добре в момента е да не се говори много.

Пакистанските власти обаче очакват да придобият и нова информация.

Може би сме на път в близките дни да хванем някоя "голяма риба", каза Ахмад.

Ахмед Халфан Гайлани - арестуваният преди седмица в Пакистан танзаниец във връзка с бомбените атентати на Ал Каида срещу американски посолства в Източна Африка през 1998 г. - също предостави "много важна информация", каза Ахмад в понеделник.

Висш пакистански източник от разузнаването посочи, още седем заподозрени членове на Ал Каида са хванати след ареста на Гайлани - включително един, който се опитвал да напусне страната в понеделник сутринта.

Още от Свят

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: