Арестувана е ръководителката на македонската Специална прокуратура Катица Янева

Катица Янева, сн. БГНЕС

Полицията в Скопие задържа в сряда следобед ръководителката на Специалната прокуратура Катица Янева, предаде агенция МИА.

Преди това полицаи обискираха дома на Янева в Скопие. По информация на МИА предстои и обиск на офиса на Янева в прокуратурата.

Вчера Янева бе извикана на разпит в прокуратурата за организирана престъпност по случая "Рекет", който се отнася за изнудване на обвиняем в Специалната прокуратура.

По делото "Рекет" досега бяха обвинени Боян Йовановски, известен като Боки 13 и Зоран Милевски за вземане на огромна сума пари от обвиняемия в Специалната прокуратура Йордан Камчев, за да бъде освободен от ареста.

През юли стана ясно, че Камчев, който е разследван за пране на пари, злоупотреба с власт и участие в организирана престъпна група е бил рекетиран от двама души - Боян Йовановски - Боки 13 и Зоран Милевски - Зоки Кичеец. Те му поискали 8 млн. евро, за да спре разследването срещу него. Камчев е дал 1.5 млн. евро в брой на двамата.

В разпространени аудио записи Йовановски и Милевски твърдят, че ще уредят въпроса на Камчев с помощта на Катица Янева.

В аферата бе замесено и името на премиера Зоран Заев. След публикуването на разговорите във връзка с "Рекет" в италианския вестник "Ла Верита", в които се чува и гласът на Катица Янева, от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ заявиха, че правителството на Заев е нарушило правната система в Северна Македония и е време за избори и смяна на властта.

Йордан Камчев, по-известен като Орце Камчев, е смятан за най-богатия македонец с интереси в енергетиката, медиите, медицината, спорта, хотелиерството и други.

Името му се свързва с ВМРО-ДПМНЕ по време на управлението на премиера Никола Груевски. Той бе собственик на подкрепящата ВМРО-ДПМНЕ голяма медийна компания МПМ, която фалира преди две години. По-късно обаче е изразявал и подкрепата си към премиера Зоран Заев.

Йордан /Орце/ Камчев беше предложен за почетен консул на България миналата година, но властите в Скопие изрази резерви и кандидатурата бе оттеглена.

По-късно в сряда прокуратурата в Скопие поиска задържане в ареста на ръководителката на Катица Янева по подозрения в злоупотреба със служебно положение и пълномощия във връзка със случая "Рекет", свързан с изнудване на заподозрян в Специалната прокуратура, предаде агенция МИА.

Главният прокурор Любомир Йовески съобщи на пресконференция, че според събраните досега доказателства има основания за включване и на Катица Янева в разследването по делото Рекет в качеството на заподозряна за злоупотреба със служебно положение с цел придобиване на материална изгода.

Йовески каза, че има доказателства, че Янева е взела около 290 хиляди денара /около 4800 евро/, в замяна на облекчаване на положението на заподозрян по делото Империя.

Прокурорът уточни, че Янева е първо е ходатайствала заподозреният да бъде освободен от ареста и поставен под домашен арест, да му се върне паспортът и да му се даде статут на защитен свидетел вместо заподозрян.

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?