Арестуването на афганистанец за изнасилване и убийство предизвика полемика в Германия

Арестуването на афганистанец за изнасилване и убийство предизвика полемика в Германия

Германската популистка десница и полицейски синдикат разкритикуваха "масовата и безконтролна" имиграция след арестуването на 17-годишен афганистански имигрант, заподозрян в изнасилването и убийството на студентка, предаде Франс прес.

"Потресени сме от това деяние и в същото време виждаме, че предупрежденията ни за безконтролното пристигане на стотици хиляди млади мъже от ислямско-патриархални култури се окачествяват като популистки", коментира Йорг Мойтен, един от лидерите на набиращата сила популистка партия "Алтернатива за Германия".

Шефът на полицейския синдикат ДПолГ Райнер Венд пък заяви за в. "Билд", че "тази жертва и много други можеха да се избегнат, ако страната ни бе подготвена за опасностите, които съпътстват масовата имиграция".

Заместник-председател на Германската социалдемократическа партия Ралф Щегнер нарече това изказване "политически отблъскващо и глупаво".

Вицеканцлерът социалдемократ Зигмар Габриел припомни, че "такива противни убийства е имало много преди първият бежанец от Афганистан или Сирия да пристигне" в Германия и предупреди, че правителството няма да допусне "никакви призиви към расова омраза".

"Подобни ужаси за жалост се извършват както от местните хора, така и от чужденците. Това за жалост не е ново явление", заяви Юлия Кльокнер, една от лидерките на Християндемократическия съюз на канцлерката Ангела Меркел.

Задържаният в петък 17-годишен афганистанец е заподозрян в изнасилването и убийството на 19-годишна студентка по медицина, чието тяло бе намерено на 16 октомври на брега на река в югозападния град Фрайбург.

Младежът е пристигнал в Германия непридружен през 2015 г. и е поет от приемно семейство. Негова ДНК е намерена на местопрестъплението и той се появява в кадри от наблюдателни камери според полицията и прокуратурата.

Споделяне

Още от Европа

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?