Арменският геноцид обтегна отношенията между Франция и Турция

Париж призова за хладнокръвие, Анкара се закани за ответни мерки

Отношенията между Франция и Турция се обтегнаха след като късно вечерта в понеделник френският парламент прие окончателно закона, криминализиращ отричането на арменския геноцид. Френският външен министър Ален Жупе призова за хладнокръвие и протегна ръка към турските си приятели. Външното турско министерство обаче остро осъди законът и го определи като безотговорен акт.

Законът предвижда наказание от една година затвор и глоба от 45 000 евро за всеки, който отрича на арменския геноцид.

“Бих искал да призова нашите турски приятели към хладнокървие и да протегна ръка на тази голяма страна, тази голяма икономическа и политическа сила”, заяви Жупе пред френската
телевизия “Канал+”.  “Ние имаме нужда от това да имаме добри отношения с Турция”, допълни Жупе и изрази убеждението си, че диалога с Анкара ще бъде възстановен.

“Аз протягам ръка, надявам се, че тя ще бъде поета един ден”, каза Жупе. Той посочи, че има много френски фирми в Турция, а търговски и икономически отношения между двете страни определи като важни.

Жупе се надява, че “реализмът ще надделее над емоцията”. Той припомни също, че като министър на външните работи е оценил този закон като "неуместен".

В същото време Министерство на външните работи на Турция остро осъди законът за арменския геноцид приет и го определи като безотговорен акт.

Турция без колебание ще приложи срещу Франция мерките, които сметне за подходящи, се казва в комюникето на турското външно министерство, разпространено от АФП. "Остро осъждаме това решение, което от всяка гледна точка е проблематично и е пример за безотговорност", пише в комюникето.

Арменският външен министър Едуард Налбандян нарече гласуването във френския Сенат историческа инициатива, която ще допринесе за предотвратяване на други престъпления срещу човечеството. "Този ден ще бъде изписан със златни букви не само в историята на приятелството между арменския и френския народ, но и в летописите на защитата на
човешките права по света", посочва министърът в комюнике.

Според Армения “историческото гласуване във френския парламент  ще укрепи съществуващите механизми за предотвратяване на престъпления срещу човечеството”.

Още през 2001 г. Франция призна, че избиването на арменци от Турция в началото на 20 век е било геноцид. Според Армения близо милион и половина техни сънародници са станали жертва на геноцид в Османската империя през 1915 г. Турция твърди, че жертвите сред арменците са били между 300 и 500 хиляди и че това не е било геноцид, а гражданска война, в която е имало почти толкова жертви и от турска страна, напомня АФП.

Освен геноцида над арменците, Франция определи като геноцид и нацисткият холокост над евреите през Втората световна война, припомня ДПА. Във Франция е в сила закон, криминализиращ отричането на холокоста, а от снощи приетият от Сената текст въвежда същите наказания и при отричане на арменския геноцид.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?