Артисти и ректори осъдиха Сидеров, искат спиране на “Алфа тв“

Артисти и ректори осъдиха Сидеров, искат спиране на “Алфа тв“

Да се отнеме лицензът на телевизия "Алфа" и да се свали депутатският имунитет на Волен Сидеров и колегите му, придружавали го при нахлуването му в НАТФИЗ, настоява Съюзът на артистите в България. В писмо до председателя на парламента, главния прокурор и председателя на СЕМ артистите посочват, че “в последните дни българската общественост стана свидетел на безпрецедентно поведение от страна на лидер на политическа партия и народни представители от същата партия, които нахлуха в автономно българско висше учебно заведение“.

“Използвайки имунитета си, те агресивно публично нападнаха български студенти. По телевизия "Алфа", собственост на партия "Атака", се разпространява съобщение със снимка на наш млад колега с обещание за парична награда за разпознаването му“, посочват от Съюза на артистите и допълват, че “никой, който си позволява подобно поведение, не може да се крие зад депутатския си имунитет".

Настоява се "институциите в България да вършат само това, за което са избрани - народните представители да приемат закони, като се ползват от имунитет само за правото си на мнение по приемането на закони, а не при хулигански прояви и провокации, МВР да преследва закононарушителите и да пази гражданите, СЕМ да отнеме лиценза на телевизия "Алфа" и да сезира прокуратурата за насаждане на омраза, да бъде свален депутатският имунитет на Волен Сидеров, Десислав Чуколов, Илиан Тодоров и останалите участници в скандала, и срещу тях да бъдат предприети съответни действия".

Съветът на ректорите също излезе от името на висшите училище в България с декларация, осъждаща действията на Волен Сидеров.

“Търсената от Волен Сидеров саморазправа със студенти на НАТФИЗ и проявената за втори път в рамките на 3 дни агресия на територията на академията, са грубо и недопустимо посегателство срещу академичната автономия на висшето училище и срещу всички морално-етични ценности, принципи и правила, от които се ръководи едно демократично общество, за каквото считаме българското“, посочват ректорите.

“Съветът на ректорите изразяваме пълната си подкрепа и се солидаризираме с всички действия на ректора на НАТФИЗ проф. дн Любомир Халачев, предприети за овладяване на създалата се скандална ситуация“, допълват те.

Ректорите призовават Народното събрание , прокуратурата и органите на МВР да положат всички усилия за изясняване на обстоятелствата по случая и да предприемат спешни мерки за наказване на виновните лица.

“Убедени сме, че гражданското общество в България ще прояви нетърпимост и непримиримост към всички форми на агресия и насилствени действия, потъпкващи академичния дух, мисията и автономията на висшите училища", допълват те.

Споделяне

Още по темата

Още от Общество

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?