Асад заплаши Турция, че ще "плати скъпо" за подкрепата за бунтовниците

Турция ще плати скъпо за подкрепата си за бунтовниците, заяви сирийският президент Башар ал Асад.

 

"В близко бъдеще тези терористи ще окажат влияние върху Турция и Турция ще плати скъпо за своята подкрепа," каза Асад пред турския телевизионен канал Халк ТВ.

 

Сирийският президент отговори на въпроси за присъствието на свързани с Ал Каида бунтовници по границата между двете държави. Сред многото бунтовнически организации, които се сражават в Сирия, има няколко твърдолинейни ислямистки групи.

 

"Невъзможно е да използваш тероризма като карта и да го слагаш в джоба си. Защото той е като скорпион, който няма да се поколебае да те ужили в даден момент", каза Асад.

 

Отношенията между някога близките съюзници Дамаск и Анкара се влошиха след бунта, който се надигна през март 2011 г. в Сирия и впоследствие прерасна в гражданска война, отнела живота на над 115 хиляди души.

 

Правителството на турския премиер Реджеп Тайип Ердоган стана един от най-разпалените поддръжници на сирийския бунт.

 

"Всичко, което той казва за Сирия и народа ѝ, са куп лъжи, това е всичко...Ердоган не прави нищо друго освен да подкрепя терористите," каза Асад.

 

На 17 септември Турция свали сирийски военен хеликоптер, който според Анкара е нарушил турското въздушно пространство. Според Дамаск обаче този ход е имал за цел да увеличи

напрежението между двете държави.

 

Асад призна, че хеликоптерът е навлязъл в турското пространство, но по думите му е било оправдано да се попречи "на инфилтрирането на голям брой терористи".

 

Според Асад двамата сирийски пилоти са били "свирепо обезглавени" от сирийските бунтовници, които ги хванали, когато хеликоптерът паднал на сирийска територия.

 

Турският парламент удължи вчера с една година мандата на армията за извършване на трансгранични операции в Сирия.

Споделяне

Още от Свят

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?