Асандж е готов да се предаде ако не бъде върнат в САЩ

Асандж е готов да се предаде ако не бъде върнат в САЩ

Основателят на "Уикилийкс" Джулиан Асандж, който се укрива в посолството на Еквадор в Лондон от 2012 г., е готов да се предаде на британското правосъдие, ако получи гаранции, че няма да бъде екстрадиран в САЩ, съобщи негов адвокат, цитиран от "Франс прес", предаде БТА. През май 2017 г. Швеция прекрати делото си срещу Асандж за изнасилване и сексуално нападение, но британското правосъдие отказва да отмени издадената срещу него заповед за задържане с аргумента, че през 2012 г. Асандж не е спазил условията на освобождаването си под гаранция.

Според британските закони Асандж може да бъде осъден на три до шест месеца затвор за неспазването на тези условия, обясни адвокатът му Карлос Поведа по еквадорската телевизия Екуавиза. "Искането на защитата му обаче е да получи нужното уверение, че след тази присъда той няма да бъде екстрадиран в САЩ. Това е изключително важно условие", добави адвокатът.

47-годишният Асандж се опасява, че ако излезе от еквадорското посолство, ще бъде арестуван, а след това екстрадиран и съден в САЩ за публикуването от "Уикилийкс" през 2010 г. на множество поверителни американски дипломатически и военни документи.

В четвъртък генералният прокурор на Еквадор Иниго Салвадор заяви, че Кито е получил гаранции от Лондон, че Асандж няма да бъде предаден на трета страна, ако напусне еквадорското посолство.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?