Асансьорите влизат в електронен регистър

Повишават се изискванията към фирмите за технически надзор на съоръженията

Асансьорите влизат в електронен регистър

Всички фирми, които осъществяват контрол на асансьорите се задължават да водят електронен регистър на съоръженията. В него трябва да има информация за асансьора и извършените технически прегледи.

 

Това предвиждат промени в няколко наредби към Закона за техническите изисквания към продуктите, които правителството одобри. Мерките се взимат след трагичния инцидент в кроя на август, при който една жена загина, а друга пострада тежко след падане на асаньор от деветия етаж в София.

 

Тогава шефът на Държавната агенция за технически надзор Стефан Цанков призна, че никой не знае колко асансьора има в страната, защото няма електронен регистър. В същото време назначената след трагичния инцидент проверка спря всеки четвърти асансьор от проверени 925 съоръжения основно в жилищни сгради.

 

Въвеждането на електронен регистър ще гарантира максимално решаване на проблемите с формалните проверки, лесна оценка на риска и контрол върху лицензираните фирми, е посочено в съобщението на правителството.

 

Промените предвиждат още затягане на условията към лицензираните фирми. В наредбата за издаване на лицензии за осъществяване на технически надзор се конкретизира, че са необходими не по-малко от три лица, които да изпълняват функциите специалист, осъществяващ дейностите по технически надзор, технически ръководител и отговорник по качеството, е посочено в съобщението на правителството.

 

Въвежда се изискването поне едно от трите лица да има най-малко 5 години стаж по специалност, свързана с проектирането, производството, поддържането, ремонтирането, преустройването или техническия надзор на съоръжения с повишена опасност, както и да има образователна степен "магистър".

 

Също така, техническият надзор на допълнителна група съоръжения се прехвърля към лицензирани фирми. Това ще освободи ресурс от служители на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор, които в момента извършват прегледи на тези съоръжения, и ще ги насочат към проверки на лицензираните фирми.

Споделяне

Още от Бизнес