Асоциация с интереси в Иракли обвини къмпингари за съмнителен пожар

Пламъците, обхванали бадемови насаждения, тръгнали от пътя за Емона към гората над плажа

Националната асоциация "Българско Черноморие", защитаваща инвестиционни интереси в местността около Иракли и Емона, индиректно обвини традиционно къмпингуващите в района, че са предизвикали пожар, изгорил 150 дка бадемови насаждения. Обстоятелствата около инцидента обаче са съмнителни.

"В района на огнището има разположени стотици палатки и са обособени нерегламентирани къмпинги. По всяка вероятност някой от палаткуващите е оставил незагасено огнище, което е подпалило бадемовите насаждения", пише в доста тенденциозно съобщение до медиите за инцидента в четвъртък.

В информацията е цитиран управителят на туристическа база Иракли Вихрен Кюркчиев, който твърди уверено, че "огънят е пламнал в епицентъра на огромния незаконен къмпинг, който се простира върху частни и държавни имоти абсолютно нелегално години наред".

Става въпрос за плажа на Иракли и гората над него, простиращи се на юг от река Вая. В съобщението обаче е спестена подробността, че къмпингарите не разпъват своите палатки в равнинната местност, която се намира отляво на пътя за Емона. Именно там са и изгорелите бадемови насаждения. На снимките, изпратени от асоциацията, също не се виждат нито палаткови лагери, нито стари огнища.

Разминавания за мястото, откъдето е тръгнал пожарът

Къмпингуващи на Иракли разказаха пред Mediapool, че всъщност въпросният огън е тръгнал от пътя за Емона към изгорелите насаждения, които масово се използват за тоалетна, но не и за лагеруване.

"Самата бадемова горичка граничи с гората, която е между морето и бадемовата горичка", уточни и Кюркчиев пред Mediapool.

Запитан защо в съобщението толкова убедено се заявява, че пожарът е тръгнал от "незагасено огнище" на "палаткуващи", при положение, че пламъците са тръгнали от пътя към лагерите, шефът на местната туристическа база бе значително по-уклончив: "Понеже вечер, когато е тъмно и се виждат огньове в тази част от гората, нормално е човек да предположи, че от такова огнище е възникнал пожарът".

По думите на Кюркчиев той е пристигнал на мястото доста след началото на пожара и не знае как е възникнал той. Не знаеше и дали някой от подчинените му, помагали в гасенето, е видял хипотетичното "незагасено огнище".

"Евакуация" на лагер, до който огънят не е стигнал

"В същото време започнахме спешна евакуация на палаткуващите от подпалените масиви, като първи от огнения капан бяха измъкнати жените и децата. В операцията по гасенето на пожара се включиха и много доброволци от почиващите в района туристи. На място пристигна един противопожарен автомобил и една водоноска, които заедно с доброволците загасиха опасния пожар за около 1 час", се казва още в официалната информация на асоциация "Българско Черноморие".

Къмпингуващи обаче отрекоха пред Mediapool да се е стигало до евакуация на "жени и деца" от околни лагери, тъй като огънят изобщо не е достигнал до гората над плажа, където действително има доста палатки. По-голямата част от лагеруващите са се включили в гасенето, образувайки индианска нишка с туби с вода от плажа до височината, където се намират бадемовите дръвчета.

Наред с разминаванията на информацията от асоциацията и от къмпингуващите за мястото, от което е тръгнал огънят, според лагеруващите е доста съмнително обстоятелството, че пожарът се разпалва малко преди 11 часа сутринта, когато дори и в гората над плажа няма запалени огньове.

Екоинспекцията не е открила "незагасено огнище"

Впечатление им е направил и фактът, че почти веднага след разрастването на пламъците в бадемовите насаждения, там са се появили служители на туристическата база и трактор, който е изорал дълбока бразда, за да локализира стихията. За машината Вихрен Кюркчиев обяснява, че е "на местен арендатор, който работеше в района".

Интересен детайл от казуса е фактът, че проверка на бургаската екоинспекция след пожара също не е установила огнище около мястото, откъдето е тръгнал огънят, изпепелил бадемовата горичка.

От "Българско Черноморие" обаче не акцентират върху това обстоятелство, а съсредоточават вниманието си върху "странния и необясним факт", че "в района на диво къмпингуващите, преди и по време на пожара за продължителен период е бил забелязан автомобил на НПО "Зелени Балкани".

Споменаването на природозащитната организация съвсем не е необичайно за асоциацията, която през последния месец редовно изпраща до медиите "разкрития" за злоупотреби на Тома Белев и колегите му с обществени поръчки. Именно от "Българско Черноморие" редовно изпращат сигнали до институциите за "незаконно къмпингуващите" на Иракли.

Гонене на лагери и закани за актове по отменени разпоредби

Всъщност дори според Наредба 1 на община Несебър лагеруването не е незаконно, тъй като ал. 4 и ал. 5 от чл. 34 на наредбата (забраняващи разпъването на палатки в района и предвиждащи глоба от 500 до 5000 лева – бел.ред.) са окончателно отменени от Върховния административен съд (ВАС) на 2 август 2010 г.

Решението на съда обаче не е попречило на пристигналия заедно с пожарната полицейски патрул да започне масово да гони къмпингуващите от Иракли със заплахи, че ще им бъдат съставени актове по 500 лева по силата на отменените от ВАС текстове.

"Доколкото знам не ги гонят, те са доста хора... Всичко се върна към нормалните събития, хората продължиха да си почиват", твърди обаче пред Mediapool управителят на местната туристическа база Вихрен Кюркчиев.

Всъщност напрежението между летовниците и собствениците на земи около Иракли датира отдавна, но тази година достигна своята кулминация, след като концесионерът отряза целия достъп на къмпингуващите до ток и течаща вода, прекратявайки договора на старото заведение, известно като "Ламарината". То бе посещавано основно от хората, които от години прекарват почивката си на плажа на Иракли.

Споделяне

Още от България

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?