Асоциация съди БТК и КРС за 385 млн. заради повишените такси

Асоциация съди БТК и КРС за 385 млн. заради повишените такси
Колективен иск за 385 млн. лв. срещу Българската телекомуникационна компания (БТК) и Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) е внесла в понеделник Асоциацията на потребителите на телекомуникационни и интернет услуги в Софийския районен съд. Искът е срещу повишаването на месечната абонаментна такса, плащана за телефонните постове, но ще бъде разширен с други скъпи услуги на телекома, обясни на пресконференция председателят на организацията Янаки Ганчев. Той не уточни с кои услуги ще се допълни искът.

Ганчев посочи, че приходите на БТК от абонаментна такса през 2006 година са били 312 млн. лв., а от изходящ трафик - 427 млн. лв. Такова съотношение между такса и трафик няма в нито една европейска държава, коментира той и допълни, че искът ще бъде внесен и в Европейската комисия за защита на потребителите.

КРС е привлечена като страна по делото защото тя е органът, одобряващ цените на услугите на БТК според разходите ѝ.

От 2004 година досега таксата за абонатите на оператора се увеличила с 270 процента. Преди продажбата на компанията тя беше 6 лв. с ДДС на месец, а сега е 13,80 лв., като само за година и пет месеца новият собственик си е възстановил парите за приватизацията на 65 процента от БТК, посочи Ганчев.

От БТК коментираха, че цените им съответстват на действащото законодателство и са утвърдени от КРС. Според говорителя на компанията Димитър Цонев тарифният план в сила от февруари е изцяло коректен от юридическа гледна точка.

Далекосъобщителният регулатор обеща да коментира иска на асоциацията, след като се запознае със съдържанието му.

Споделяне

Още от Бизнес