"Астра Зенека" ще достави общо 300 млн. дози с ваксина срещу Covid-19 на ЕС

Постигнатото споразумение прекратяват съдебните спорове между компанията и ЕС

"Астра Зенека" ще достави общо 300 млн. дози с ваксина срещу Covid-19 на ЕС

Европейският съюз и "Астра Зенека" постигнаха споразумение, което ще гарантира доставката на оставащите дози ваксина срещу Covid-19 на държавите членки. Това ще стане съгласно условията на предварителното споразумение за закупуване, сключено на 27 август 2020 г.

С постигането на днешната договорка се слага край и на висящия съдебен спор в съда в Брюксел, се казва в съобщение на Европейската комисия.

Споразумението предвижда твърд ангажимент от страна на "Астра Зенека" да доставиоще 135 милиона дози ваксини до края на 2021 г. От тях 60 милиона дози трябва да бъдат доставени до края на третото тримесечие, а останалите 75 милиона дози до края на годината.

Други 65 милионадози с ваксини ЕС трябва да получи до края на март 2022 г.

"Астра Зенека" вече достави на ЕС 100 милиона дозиваксини срещу коронавируса до края на второто тримесечиена тази година.

Така общияг брой на доставените дози с ваксина ще достигне 300 милиона, както е записано в договора.

На държавите членки от ЕС ще се предоставят редовни графици за доставка на оставащите ваксини на "Астра Зенека" и ще се прилагат ограничени отстъпки в случай на забавяне на дозите.

+Въпреки че тази седмица достигнахме важния етап от 70 % пълна ваксинация на възрастното население на ЕС, съществуват значителни разлики в равнищата на ваксинация между държавите членки, а продължаващото наличие на ваксини, включително на "Астра Зенека", продължава да бъде решаващо. Като най-силен поддръжник на световното сътрудничество и солидарност в областта на ваксините ще продължим да помагаме на останалата част от света. Нашата цел е до края на тази година да предоставим най-малко 200 милиона дози ваксини на държави с ниски и средни доходи чрез международната инициатива COVAX", казва еврокомисарят по здравеопазване Стела Кириакиду.

Споделяне

Още от Коронавирус

Подкрепяте ли партия на Кирил Петков и Асен Василев и ще гласувате ли за нея?