Астронавтка обвинена в престъпление от ревност

Астронавтка обвинена в престъпление от ревност

Най-тежкото възможно обвинение тегне над американската астронавтка Лиса Мари Новак, която във вторник нападна своя колежка от НАСА пред летището в град Орландо. Както стана ясно, мотивът на нападението е ревност, а към обвиненията за нападение и опит за отвличане се очаква да се прибави и обвинение в опит за убийство.

Лиса Мари Новак, която беше арестувана след нападението, бе пусната под гаранция.

43-годишната Новак, капитан от военноморските сили, беше задържана на паркинга пред летището в Орландо, където нападна 30-годишната Колин Шипман. Впоследствие се оказа, че омъжената астронавтка, майка на три деца, смята Шипман за своя съперница в борбата за сърцето на пилота от НАСА Уилям Офилейн.

Новак е нападнала съперницата си със сълзотворен спрей, после обяснила на полицията, че само искала да поговори с нея.

След като над Новак надвисна и обвинение в опит за предумишлено убийство, съдът увеличи гаранцията от 15 хиляди на 25 хиляди долара.

Полицията смята, че нападателката е разработила план за отвличане и убийство на Шипман. Ако това бъде доказано, пристъпът на ревност може да донесе на Новак доживотна присъда.

Условието за освобождаването на Новак от ареста беше да носи задължително GPS, за да може във всеки момент властите да са наясно с местонахождението ѝ.

Както Новак, така и Шипман, имали връзка с командира от военноморските сили Уилям Офилейн, който също е астронавт, според полицейския доклад за инцидента. Офилейн е пилотирал мисията на Дискавъри към космическата станция през декември.

Макар че никога не са летели заедно, Офилейн и Новак са тренирали заедно.

Новак посочва в писмените показания пред полицията, че връзката ѝ с Офилейн била “повече от работни взаимоотношения и по-малко от романтична връзка”, предаде СиЕнЕн.

Шипман твърди, че Новак я преследва от два месеца.

Адвокатът на Новак Доналд Люкбек заяви пред съда, че няма основания клиентката му да бъде обвинявана в опит за убийство.

Новак е заминала от Хюстън за Орландо, след като открила в компютъра на Офилейн летателния график на Шипман. Тя е разпечатала подробна карта на маршрута си, открита в нейния автомобил, а на ръка било записано как да стигне до дома на Шипман.

Като пристигнала в Орландо, Новак, дигизирана с очила и перука, проследила Шипман от летището до колата ѝ на паркинга, където се разиграл инцидентът в 15.45 место време.

Полк. Стив Линдзи, шефът на Новак от Джонсън спейс сентър, Хюстан, Таксас, се яви като свидетел в съда. Линдзи, който е бил командир на полета на совалката, с която Новак е летяла миналата година, увери съдиите, че Новак няма да има контакт с Шипман и няма да се налага да пътува до базата, в която работи съперницата ѝ.

Директорът на Джонсън спейс сентър към НАСА излезе с изявление, че Новак е официален 30-дневен отпуск и е снета от летателен статус и от мисии.

Семейството на Новак отказва интервюта за медиите, но направи изявление от дома им в Мериленд.

В него се казва, че те са “натъжени и изключително притеснени от сериозните обвинения срещу Лиза.”

“Ние много я обичаме и точно сега наша първостепенна грижа са нейното здраве и добро състояние. Лиза е изключително грижовна и всеотдайна майка на своите три деца. Тя е омъжена от 19 години, макар че съпругът ѝ се отдели от семейството преди няколко седмици. Като се имат предвид нейният личен и професионален живот, събитията, за които се твърди, са ѝ изцяло неприсъщи и са невероятен шок за семейството ни.”, се казва в изявлението.

Семейството на Новак изразява надежда обществото да прояви будно съзнание към фактите и съдът ще си свърши работата.

Споделяне

Още от Свят