Астрономи заснеха черна дупка за първи път

Астрономи заснеха черна дупка за първи път

Астрономи успяха да направят първата снимка на черна дупка. Обектът е разположен в отдалечената галактика Месие 87 и има диаметър от 40 милиарда километра, което е три милиона пъти повече от размера на Земята. Масата е много по-впечатляваща.

Черните дупки са най-масивните обекти, познати на науката. Те се образуват при колапса на материята в гигантските масивни звезди. Те произвеждат енергия чрез термоядрен синтез първо от водорода, след това хелия, преминават през термоядрен синтез и на по-тежки елементи, които са се образували по време на живота им.

Най-масивните звезди стигат до термоядрени реакции с желязо, но след това стават фатално нестабилни. Външните им слоеве избухват като свръхнови звезди, а вътрешността им колапсира под въздействието на огромната гравитация, която свива веществото до точка с нулев обем и безкрайна плътност, наречена сингулярност.

Заснетата черната дупка в Месие 87 има масата на 6.5 милиарда звезди като нашето Слънце.

Масата на черните дупки се изчислява по гравитационното им влияние върху околните обекти. Те са идеално черно тяло заради огромната им гравитация, от която не може да избяга дори и светлината.

Астрономите определят заснетия обект като "чудовище".

Заснетата черна дупка

Черната дупка се намира на 53 милиона светлинни години от нашата планета. Тя е фотографирана чрез свързването на осем големи телескопа по целия свят. Детайлите от изследването бяха публикувани в сряда от "Астрофизически журнал".

Проф. Хейно Фалке от Холандия е човекът, който е предложил експерименталното свързване на телескопите в система с цел да бъде заснета черната дупка от галактиката Месие 87, намираща се в съзвездието Дева.

Проектът е финансиран с 14 милиона евро от ЕС и се нарича "Телескоп Хоризонт на събитията". Хоризонтът на събитията е границата, отвъд която светлината не може да избяга от гравитацията на черната дупка.

От години учените предполагат, че в тази галактика има супермасивна черна дупка заради огромни струи плазма, които се изхвърлят от центъра на М87. Сега те успяха да ѝ направят снимка.

Кръгът от светлина около черната дупка е на нагорещения до огромни температури газ, който ще бъде погълнат. Светлината от него е по-ярка от тази на всички останали звезди в галактиката взети заедно. Поради това учените са успели да направят снимката от Земята.

На учените са им били необходими шест години, докато успеят да изпълнят целта си. Проектът е разработен от проф. Хайно Фалке от университета "Радбауд" в Неймеген (Холандия), проф. Михаел Крамер от Института за радиоастрономия "Макс Планк" и проф. Лучано Рецола от университета "Гьоте" във Франкфурт.

По-късно с тях започват да работят екипи от астрофизици от целия свят, където са разположени използваните осем телескопи. Те са на труднодостъпни места с голяма надморска височина — от Сиера Невада в Испания, през вулкани на Хавайските острови и в Мексико и планини в Аризона, до чилийската пустиня Атакама и Антарктика.

В този впечатляващ международен проект участват над 200 изследователи от Европа, Северна и Южна Америка и Източна Азия.

Споделяне

Още от Общество

Нужно ли е писмено споразумение за новото правителство?