"Атака" и "Зелените" отказаха да подпишат договори за честни избори

Обществен договор за свободни, честни и демократични избори подписаха в четвъртък 16 политически партии и коалиция и неправителствени организации, ангажирани с наблюдението на изборния процес.

От "Атака", "Зелените", НДСВ и "Обединена социалдемокрация" не присъстваха на подписването, а Ивайло Франц - представител на движението на протестиращите "Освобождение", което ще участва в изборите с партията на българите в чужбина "Другата България", нарече споразумението "фарс" и напусна залата.

Договорът беше изготвен от 8 неправителствени организации, координирани от асоциация "Прозрачност без граници". Въпреки че подписването му беше днес, той е отворен към всички партии, коалиции и инициативни комитети, регистрирани за предсрочните избори през май.

Партиите се ангажират да номинират за членове на избирателни комисии кандидати с опит, да провеждат обучения за правилата на изборния процес и да организират информационни кампании срещу купуването на гласове, както и да предоставят информация на Сметната палата за получените по време на кампанията дарения.

Споделяне

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?