"Атака" напуска парламента до изборите

"Атака" напуска парламента до изборите

Парламентарната група на "Атака" единодушно реши в четвъртък да напусне парламента до изборите, които по график трябва да се проведат през май или юни. Националистите смятат, че 40-ото Народно събрание се е изчерпало като най-висш орган на властта у нас и не представлява адекватно българските граждани.

За опозиционен бойкот на парламента от миналата година настоява партия ГЕРБ, която няма свои депутати (освен един, напуснал НДСВ и минал към независимите). Такива призиви към останалите опозиционни партии отправяше и "Атака".

Лидерът на партията Волен Сидеров каза, че в настоящия парламент има форми на политическото инженерство, тъй като са се образували нови групи, за които никой не е гласувал.

Такива са Българска нова демокрация (БНД), в която се отцепиха напуснали НДСВ депутати, Движение "Напред", съставено от ВМРО, земеделци и двама депутати от "Гергьовден", напуснали ПГ на ОДС, а в същото време към ОДС се присъединяват хора от бившата група на БНС, сега преобразувана в "Напред", като има и множество независими народни представители, напуснали "Атака", ОДС, Коалиция за България и НДСВ.

"Атака", която първа и доста сериозно в количествено измерение пострада от напускане или изгонване на депутати, смята, че и независимите народни представители също трябва да напуснат НС.

Всичко това изкривява вота на българите и налага избори за ново НС на базата на ясно представяне на идейни платформи на отделните политически сили, твърдят националистите.

Волен Сидеров обяви, че депутатите на "Атака тръгват на обиколки в страната за среща с българските избиратели, за да представят предизборната си платформа на народа. "Няма смисъл да се стои в парламента, защото мнозинството приема каквото си иска, а нашите най-разумни идеи не се приемат."

За пример Сидеров посочи протеста на екоорганизации, които искат да се спрат заменките, а "а ние сме внесли законопроект, с който анулираме всички заменки". По думите му обаче това не се знае от обществеността и няма как да стигне до нея.

Затова предпочитаме да тръгнем из българския народ, които не е на жълтите павета, не ходи с маски и не обича насилието, рушенето, хулиганството, заяви Сидеров визирайки провокираните масови безредици на протеста в сряда.

Според него всяка политическа сила трябва да излезе със своята идейна платформа и да разкаже за какво се бори и какво иска да приложи, за да се отсее зърното от плявата.

Сидеров не очаква останалите опозиционни партии да последват "Атака", защото не е ясно "кой за какво се бори. "Например, ГЕРБ и ДСБ са против отварянето на реакторите – не мога да имам общо с такива партии, които са против един от нашите основни принципи", продължи Сидеров.

Няма смисъл да седим и да търкаме червените килими, а колкото до митинги – няма друга партия в България, която да събере 50 000 човека на площад "Александър Невски", заключи Седиров, според когото митингът на 14 януари бил с неясни организатори и участници от платени наркомани.

Председателят на парламентарната група на левицата Ангел Найденов определи решението на "Атака" като безотговорно. "Това е поредната стъпка на "Атака", която я делегитимира като политическа партия", допълни той. Според Найденов по този начин за пореден път се прави опит за ескалиране на напрежението и истеризиране на обстановката. Шефът на левите депутати посочи още, че сред парламентарните групи на опозицията се наблюдавало състезание кой е "по-по-най", което било свързано с търсене на безредици и хаос против интересите на страната и на гражданите.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?