"Атака" призова Плевнелиев да преименува връх Мусала в Свети Иван Рилски

Връх Мусала

В отворено писмо лидерът на "Атака" Волен Сидеров призова в понеделник държавния глава Росен Плевнелиев да упражни правомощията си и да преименува най-високия връх в България - Мусала - на връх Свети Иван Рилски.

Съгласно чл. 98 т. 13 от Конституцията на Република България, Вие имате правомощието да наименувате обекти с национално значение и населени места, обръща се към Плевнелиев Сидеров.

Като напомня, че е естествен процесът на страни, които са били подосманско владичество, да заменят останалите турско-османски имена с местни, Сидеров продължава: "Чуждо, нелепо и неразбираемо за българите звучи името Мусала, за разлика от близкото, свято и най-българско, предлагано от нас наименование на върха - Свети Иван Рилски".

"Касае се до най-високия връх на Балканския полуостров и неговото наименование има отношение, не само до нас българите, но и до всички християнски народи, които живеят в региона и на Балканския полуостров, за които наименованието Мусала е не по-малко чуждо, неразбираемо и неуместно, както и за нас българските граждани", казва Сидеров и допълва, че историците не са намерили как се е наричал върхът преди османското завоевание, за да бъде върнато това име.

"Във величествената планина Рила, обаче, в подножието на върха се намира светата Рилска обител - крепост на българския дух, посветена според Божия промисъл на вечния небесен закрилник и застъпник на българския народ Свети Иван Рилски. Ето защо, няма нищо по-естествено от това върхът да бъде наречен Свети Иван Рилски", мотивира се още лидерът на "Атака".

Идеята на Сидеров не е нова и още преди две години той я обяви публично. След това обаче тя бе изоставена и преди три-четири дни бе извадена отново и лансирана в момент, когато изкуствено се нагнетява етническо и верско напрежение.

Споделяне

Още от България