Атака срещу шиитска церемония в Пакистан

Най-малко 41 души бяха убити и 150 ранени след като неизвестни въоръжени мъже откриха огън срещу шиитски мюсюлмански поклонници в пакистанския град Квета, съобщиха медицински и полицейски източници, цитирани от Си Ен Ен.

Атаката стана по време на процесията на стотици шииити в препълнения с поклонници район на града, независимо от взетите предварително мерки за сигурност във връзка с отбелязването на религиозната церемония Ашура за внука на пророка Мохамед - имам Хусейн.

По време на същата церемония в иракските градове Багдад и Кербала избухнаха взривове, при които загинаха десетки хора.

Силна експлозия се чула в центъра на Квета, където се провеждат традиционните процесии за церемонията Ашура, след което избухнала ожесточена стрелба, казаха болнични служители и очевидци.

Главният секретар на министерството на вътрешните работи Тасним Нурани заяви пред АП, че са убити 41 души, а между 145 и 150 са ранени. Според него срещу процесията било стреляно от улицата.

Арести все още не са извършени. Стрелба се чувала в града близо час след убийствата, каза местен полицейски началник. "Положението е много напрегнато", добави той. Според министъра на информацията, цитиран от Ройтерс, в атаката са загинали най-малко двама души.

Войски охраняват джамии и патрулират в столицата Исламабад, където малцинството шиити също отбелязват свещения празник с традиционните актове на покаяние, съобщава Асошиейтед прес.

Властите са засилили мерките за сигурност в цялата страна по време на мюсюлманския месец мухаррам поради опасения от сектантско насилие.

Мнозинството от 150-милионното население на Пакистан са сунити. Двете ислямски секти по принцип съжителстват мирно, но през последните години екстремисти и от двете страни извършиха нападения едни срещу други.

Споделяне

Още от Свят