"Атака" тихомълком оттегли предложението си за рестарт на "Белене"

"Атака" оттегли в сряда предложението си за ново обсъждане в парламента на темата за строителството на втора ядрена централа в Белене. То бе внесено по-рано по реда в парламентарния правилник, който дава право на групите в Народното събрание да внасят за обсъждане законопроекти, без да е нужно нарочно гласуване на пленарната зала.

Възползвайки се от възможността всяка първа сряда на месеца опозицията да предлага теми за разглеждани в парламента националистическата партия, която често подпомага управлявщите, бе предложила парламентът да отмени решението на предишното Народно събрание от 29 март 2012 г. за прекратяване на изграждането на АЕЦ "Белене" и да задължи правителството да приеме всички необходими актове и предприеме съответните действия за изграждане на централата.

Решението за спиране на строежа на АЕЦ "Белене" беше взето от правителството на Бойко Борисов и 41-ото Народно събрание подкрепи действията на кабинета и му препоръча да се извърши проучване за изграждане на парогазова централа на площадката в Белене. С решението на парламента се възложи на енергийния министър да извърши необходимото за изграждане на нова ядрена мощност в АЕЦ "Козлодуй".

След проведения през януари 2013 г. референдум отново предишния парламент подкрепи спирането на АЕЦ "Белене" и настоя за ускоряване на процедурите за удължаване на срока на експлоатация на 5-ти и 6-ти блок на АЕЦ "Козлодуй.

Според бившия вътрешен министър от времето на "тройната коалиция" Румен Петков "Атака" е оттеглила своето предложение за рестарт на проекта "Белене" на базата на "някакъв пазарлък" с БСП.

"Атака" бяха яростни участници в референдума, внесоха предложение в деловодството на Народното събрание за рестарт на централата и тази сутрин тихичко са извадили това предложение от дневния ред. Това очевидно е резултат на задкулисни разговори, заяви представителят на националната гражданска инициатива АБВ на пресконференция в Добрич.

По думите на Петков има различни варианти за рестартирането на проекта, но фактът, че те не се обсъждат в Народното събрание, означава, че ръководството на БСП някъде е поело ангажимент да не се строи "Белене".

Споделяне

Още по темата

Още от България