Развихряне на ядрените страсти след арбитража за "Белене"

АБВ иска рестарт на проекта, БСП - кабинетът да си ходи, а ГЕРБ върна топката към правителството на Станишев

Развихряне на ядрените страсти след арбитража за "Белене"

Съвсем очаквано политическите ядрени страсти се разгоряха след арбитражното отсъждане по спора между руската "Атостройекспорт" (АСЕ) и българската "Национална електрическа компания" (НЕК) за спрения проект за строежа на АЕЦ "Белене", съгласно което на руската компания трябва да бъдат платени 550 млн. евро за изработеното ядрено оборудване, а още 70 млн. евро са компенсации за лихви и съдебни разноски за загубеното дело.

БСП обвини както предишния кабинет на Бойко Борисов за прекратяването на проекта, в резултат на което бе заведено делото от руснаците, така и сегашното му правителство, че "заради недалновидната, непрофесионалната, безотговорната политика" при спирането на проекта българският народ е задлъжнял с още 1.2 млрд. лв. и вече държавният борч е над 20 млрд. лв. Затова и опозиционната партия поиска оставката на кабинета, но в прочетената от парламентарната трибуна декларация не се посочва и дума за възможни варианти за справяне със ситуацията, в която България ще се сдобие с ядрено оборудване, което тепърва ще се установява точно какво е. Според едни твърдения е произведен само един реактор, според други и вторият е готов на 70 процента.

От ГЕРБ на свой ред отново хвърлиха вината за провала на АЕЦ "Белене" върху правителството на Сергей Станишев, което взело решение да строи ядрената централа, без да има пари. Управляващата партия, която при завеждането на исковете от страна на АСЕ и на НЕК твърдеше, че няма шанс българската компания да бъде осъдена и дори имаше намеци за шансове ние да спечелим, сега определя като успех това, че електрическата компания, която за пръв път от години излиза на малка печалба, ще трябва да плати само половината от руската претенция за 1.2 млрд. евро.  

АБВ пък предложиха да се рестартира проектът, тъй като в него и без това са вложени вече много пари.

Заиграване с числа и факти

В рамките на разгорелия се в парламента спор в петък, ден след обявяването на присъдата, се изрекоха дори откровени лъжи относно случилото се по реализацията на ядрения проект и манипулативни числа за извършените по АЕЦ "Белене" дейности и харчове.

Депутатът от БСП Таско Ерменков заяви в пленарна зала, че управляващите лъжат, твърдейки че страната ни е сполучила с решението на арбитража, защото е само за 1.2 млрд. лева. "Решението ни дава право да се възползваме само от един реактор с целия му първи контур, да ви припомня, че цената на двата реактора с напълно окомплектован първи контур и система за безопасност по първоначално подписаните договори беше точно толкова 1.2 млрд. лв.", отбеляза той.

Не е ясно обаче откъде вади той тези данни, при положение, че в крайна сметка до строителен договор така и не се стигна, а офертата, с която руснаците спечелиха конкурса, бе за 3.997 млрд. евро за двата реактора, но тази цена подлежеше на оскъпяване заради инфлацията, за която така и не се договориха двете страни.  

Освен това в цялата говорилня и сметки се забрави, че вече НЕК е платила по фактури за извършени по ядрения проект дейности 678 089 125.89 евро без ДДС. От тази сума 368 912 466 евро е получил руският изпълнител на строежа "Атомстройекспорт" (АСЕ). Общо до 31 декември 2011 г. по ядрения проект са фактурирани 837 810 224.26 евро без ДДС, част от които са и обект на сега признатите претенции на руснаците

В резултат на всичките направени плащания по реализацията на ядрения строеж има капитализирани дълготрайни активи за едва 45 069 597.98 евро без ДДС, сочат още справките от времето, когато бе прекратен проектът.

"Ако не бяхте спрели този проект, нямаше да се налага да плащаме тези пари и да говорите за площадката на АЕЦ "Белене" като за загробени пари, а щяхме да имаме една от най-модерните атомни централи, коментира той. За съжаление, заради вашите безотговорни действия, днес наклонението е условно, а общите ни дългове вече надхвърлят 20 млрд. лв.", коментира още Ерменков.

Ерменков: Февруари 2013 г. ще е като розов сън за ГЕРБ

По думите му управлението на ГЕРБ се е превърнало в унищожително природно бедствие. Време е това правителство да си ходи по живо, по-здраво, защото иначе рискува февруари 2013 г. да му се стори розов детски сън, добави Ерменков.

В отговор председателят на парламентарната комисия по енергетика Делян Добрев от ГЕРБ, който бе енергиен министър при прекратяването на проекта, заяви, че недалновидна политика е да си измислиш един проект, от който нямаш нужда, но се опитваш да задоволиш геостратегически мераци на някои държави, да го стартираш и 2008 г. да разбереш, че е обречен на неуспех.

Той припомни, че крайната цена на АЕЦ "Белене" още от самото начало е било ясно, че е 0.35 млрд. евро и България е трябвало да осигури 5 млрд. евро. Добрев върна лентата със сагата с избора на стратегически инвеститор за 49 на сто в ядрения проект, за какъвто бе избрана немската "Ер Ве Е" (RWE) и разказа как през 2008 г. тази компания е пратила редица писма на НЕК, в които пита къде е българската половина от парите за централата. "НЕК не отговаря. Изпълнителният директор тогава пише писмо на министъра на енергетиката и му казва, че "Ер Ве Е" се отказват от проекта, защото ние не можем да осигурим парите и не сме платили аванса", посочи Делян Добрев.

По думите му тогавашният шеф на НЕК предупреждава, че е най-добре да не плащаме аванс по едно от споразуменията по проекта, защото това ще стартира изпълнението му. Двадесет дни по-късно тогавашният министър на енергетиката внася решение на Министерския съвет, с което от бюджета вади 300 млн. лева, за да ги даде на "Българския енергиен холдинг", за да платят същите тези пари, които не е трябвало да бъдат плащани, отбеляза Добрев.

БСП обрекли държавата да плаща

Ако тези 300 млн. лева не бяха платени, днес нямаше да имаме арбитраж, коментира той. Въпреки че сте знаели, че няма стратегически инвеститор и сте знаели, че този проект не може да бъде финансиран от НЕК, вие сте превели аванса и сте обрекли държавата да плаща парите, които плати в следващите няколко години, обвини Добрев БСП. По думите му въпросното писмо е било заведено в Министерството на енергетика, но е било унищожено. "Има входящ номер, но писмо няма. Затова беше уволнен и главният секретар на министерството по мое време", каза Добрев. Копие от писмото обаче било налично в НЕК.

Добрев повтори тезата си от четвъртък, че арбитражът е подкрепил позицията на българското правителство от 2012 г., че няма договор за строежа на АЕЦ "Белене" и затова не признава исканите от руснаците неустойки и ескалация. "Решили сте да си купите кола, обаче сте си поръчали двигателя и нямате пари дори него да платите", коментира той. По думите му тези 550 млн. евро са неплатени фактури от 2009 до 2012 г. и произведено оборудване към изтичане на срока на споразумението.

АБВ от своя страна призова за рестарт на спрения проект за изграждане на атомната централа "Белене". Според зам.-председателя на партията Ивайло Калфин след вложени милиарди левове в АЕЦ "Белене" най-логичния и най-евтиният вариант е проектът да бъде завършен.

Калфин: Данък за противниците на "Белене"

За ситуацията с "Белене“ отговорност носят шест поредни правителства, каза лидерът на АБВ Георги Първанов пред журналисти и разкритикува управляващите, че се "радват на малките щети в техните представи, които ние понасяме в резултат на това решение". "Шест поредни правителства от тройната коалиция, през двете правителства на Бойко Борисов и служебните правителства и затова го виждаме "големия шлем" с обратен знак. Поражения във всяко направление. Трябва да падне мораториумът, който е от времето на Бойко Борисов, който в предишния кабинет наложиха за развитието на ядрената енергетика. Макар и с голямо закъснение ние трябва да възобновим строителството на "Белене", каза още той.

"Всички тези, които бяха против строителството на АЕЦ "Белене", включително с тоя реактор, аз мисля, че трябва тях да ги обложат с данъци и те да платят тези пари", коментира той пред Нова телевизия.

"Със задоволство разбирам, че има правителство, което се радва, че ни били осъдили за милиард и нещо", каза още зам.-председателят на АБВ. По думите му вина за спирането на проекта имат първото правителство на ГЕРБ и кабинетът "Орешарски".

"И предишното правителство на ГЕРБ, което с парламентарно решение спря проекта, и правителството на Орешарски, което не направи нищо, за да продължи тази процедура - нищо, даже я утежни, направиха така, че България да плаща допълнително един милиард и нещо, без да има нищо. Аз по-голяма идиотщина не съм виждал в една държавна политика", заяви той.

Калфин допълни, че става дума за реактор от най-ново поколение, че Русия строи по цял свят и попита какво търсят български делегации в Китай да договарят ядрен реактор. По думите му е възможно и реакторът да бъде инсталиран в АЕЦ "Козлодуй", но за тази възможност трябва да се произнесат експертите.

Овчаров: Реакторът да стане паметник в Банкя

В същото време, но пред бТВ, бившият енергиен министър в тройната коалиция Румен Овчаров предложи на шега произведеният реактор да бъде инсталиран като паметник в Банкя.

България щеше да спечели много повече, ако не беше спряла проекта АЕЦ "Белене", смята Овчаров.

Според него сега същите мощности са инсталирани под формата на фотоволтаици, които са в пъти по-скъпи. "Ние мощностите си ги сложихме. Никой не провери кои фотоволтаици са с двойни субсидии (от програмата за селските райони и през по-високата цена) и надписани тройни инвестиционни разходи (за защита на скъпите тарифи", коментира Овчаров.

Според него оборудването, което българската страна би трябвало да получи, включва всичко за два реактора - капаци, циркулационни помпи, осем парогенератори и др.

"И ако казаното от премиера Бойко Борисов е вярно и получаваме само един реактор, то няма нищо положително в отсъденото по делото. Ще се превърнем в продавачи на ядрено оборудване, без да произвеждаме ядрена енергия", заяви още Овчаров.

Той припомни как през 2012 г. тогавашният енергиен министър Делян Добрев, който обяви прекратяването на проекта, твърдеше, че няма да бъдем съдени и нищо няма да плащаме.

"И тогава имаше ревизия, водена от сегашният енергиен министър, която тогава бе шеф на финансовата инспекция, която установила, че няма дори договори, по които да има плащания. А сега ни обясняват какъв успех е, че ще плащаме толкова малко”, заяви Овчаров.

Авантюрата ще струва 660 лв. на всеки българин

От най-новата политическа партия – "Нормална държава", изчислиха, че авантюрата АЕЦ "Белене", която няма да се реализира, ще струва над 2 млрд. лв., "или всеки работещ българин ще плати по 660 лв. от джоба си без нищо насреща".

"Настоящото правителство лъже, че проблемите около проекта АЕЦ "Белене" са наследени, тъй като първото правителство на ГЕРБ го подкрепи и не го спря в рамките на своя мандат. Ако в края на 2009 година проектът беше прекратен, сега НЕК нямаше да дължи нищо", пише в позиция на партията.

Тя пита: Кога и как НЕК ще плати огромната цена на този несъстоял се проект? Кой ще купи реактора, който получаваме като скъпа купчина ненужно желязо? Защо се спекулира с тезата, че реакторът може да се ползва в АЕЦ "Козлодуй", след като това е невъзможно поради технологични различия и е икономически необосновано?

Според "Нормална държава", управляващите се опитват да отклонят вниманието от този грандиозен провал в политиката си с всяването на паника чрез намеци за евентуален военен конфликт в Черно море.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Нужно ли е писмено споразумение за новото правителство?