Петкова и Новак очакват конструктивен изход от казуса АЕЦ "Белене"

Теменужка Петкова. Снимка: БГНЕС

Министрите на енергетиката на България и на Русия са се обединили около становището, че двете компании, замесени в арбитражния спор за АЕЦ "Белене", трябва да проведат конструктивни преговори и да намерят взаимоизгодно решение по казуса с отсъденото в полза на руската "Атомстройекспорт" (АСЕ) плащане за 550 млн. евро оборудване за ядрения проект, поръчано от българската "Национална електрическа компания" (НЕК).

Теменужка Петкова и Александър Новак са провели телефонен разговор за решението на Арбитражния съд в Женева по търговския спор между НЕК и АСЕ и са се разбрали експерти от двете компании ще осъществят визити в България и Русия, при които да се запознаят на място с изработеното за АЕЦ "Белене“ оборудване, което НЕК трябва да плати и да реши как да използва.

Правителството на ГЕРБ разчита на това руската компания да се съгласи да използва беленското оборудване в някой от другите си проекти за строеж на ядрени централи в чужбина по същата технология. Така страната ни ще намали сумата от 550 млн. евро, с които НЕК не разполага. Като потенциални пазари се сочат Иран, където премиерът Бойко Борисов ще ходи на 11 юли, Индия и Йордания.

"Препотвърдено бе желанието на двете страни да продължат съвместния диалог в областта на енергетиката. Отбелязано бе доброто сътрудничество между български и руски компании в сферата на доставките и транзита на енергийни ресурси", съобщиха от пресцентъра на Министерството на енергетиката в четвъртък.

От там информират още, че Петкова е запознала руския си колега Новак с работата на съвместната група с ЕК по реализацията на проекта за строеж на газоразпределителен център "Балкан“ край Варна.

По думите на българския енергиен министър, в момента се идентифицират възможните маршрути и трасета, които са част от концепцията, както и потенциалните източници на природен газ, които да захранват хъба. "Като един от потенциалните източници, разглеждаме руския природен газ“, подчертала тя пред Новак.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес