Петкова и Новак очакват конструктивен изход от казуса АЕЦ "Белене"

Теменужка Петкова. Снимка: БГНЕС

Министрите на енергетиката на България и на Русия са се обединили около становището, че двете компании, замесени в арбитражния спор за АЕЦ "Белене", трябва да проведат конструктивни преговори и да намерят взаимоизгодно решение по казуса с отсъденото в полза на руската "Атомстройекспорт" (АСЕ) плащане за 550 млн. евро оборудване за ядрения проект, поръчано от българската "Национална електрическа компания" (НЕК).

Теменужка Петкова и Александър Новак са провели телефонен разговор за решението на Арбитражния съд в Женева по търговския спор между НЕК и АСЕ и са се разбрали експерти от двете компании ще осъществят визити в България и Русия, при които да се запознаят на място с изработеното за АЕЦ "Белене“ оборудване, което НЕК трябва да плати и да реши как да използва.

Правителството на ГЕРБ разчита на това руската компания да се съгласи да използва беленското оборудване в някой от другите си проекти за строеж на ядрени централи в чужбина по същата технология. Така страната ни ще намали сумата от 550 млн. евро, с които НЕК не разполага. Като потенциални пазари се сочат Иран, където премиерът Бойко Борисов ще ходи на 11 юли, Индия и Йордания.

"Препотвърдено бе желанието на двете страни да продължат съвместния диалог в областта на енергетиката. Отбелязано бе доброто сътрудничество между български и руски компании в сферата на доставките и транзита на енергийни ресурси", съобщиха от пресцентъра на Министерството на енергетиката в четвъртък.

От там информират още, че Петкова е запознала руския си колега Новак с работата на съвместната група с ЕК по реализацията на проекта за строеж на газоразпределителен център "Балкан“ край Варна.

По думите на българския енергиен министър, в момента се идентифицират възможните маршрути и трасета, които са част от концепцията, както и потенциалните източници на природен газ, които да захранват хъба. "Като един от потенциалните източници, разглеждаме руския природен газ“, подчертала тя пред Новак.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Колко дълъг ще е животът на новото Народно събрание?