Новини за навалица нови инвеститори за "Белене", но в МС няма предложение

Новини за навалица нови инвеститори за "Белене", но в МС няма предложение

Предложение от кандидат-купувач на площадката на спрения проект за строеж на АЕЦ "Белене" не е постъпвало в деловодната система на Министерския съвет, според проверка от 1 ноември 2014 г. до понеделник по обяд, съобщиха от правителствената пресслужба. Писмо от нов инвеститор да реализира ядрения проект по технология на руската "Атомстройекспорт" (АСЕ) липсва и в Министерството на енергетиката, в "Националната електрическа компания" (НЕК), която всъщност притежава активите на проваления ядрен проект, както и "Българския енергиен холдинг", собственик на НЕК, показа проверка на Mediapool.

За нови инвеститори в прекратения през март 2012 г. проект съобщиха в края на миналата седмица както енергийния лобист Атанас Тасев, така и Богомил Манчев, собственик на компанията "Риск Инженеринг", която бе сред консултантите на строежа на АЕЦ "Белене".

Тасев обяви нов инвеститор от Западна Европа, който внесъл предложението си преди дни и скоро премиерът Бойко Борисов и енергийният министър Теменужка Петкова щели да огласят новината. Той не посочи откъде е новият кандидат, само каза, че не е нито от САЩ, нито от Русия, а бил консорциум от частни компании.

Богомил Манчев пък каза пред в. "24 часа" за двама инвеститори, които са потвърдили интерес, но още не са внесли предложение до правителството, а трети желаещ чакал подкрепа от своето правителство. Пред Mediapool той обясни, че тримата кандидати, за които той знае, са различни от обявения от Атанас Тасев и че единият е американски.

"И двете компании, които са потвърдили интерес за АЕЦ "Белене" са приети в Европейската общност и предложенията им съвпадат с интересите, заявени от българското правителство за запазване на евроатлантическата ориентираност на България", каза Богомил Манчев. По думите му те искат да купят строителното разрешително за АЕЦ "Белене", техническия проект, изготвен от АСЕ и почти одобрен от Агенцията за ядрено регулиране, както и одобрения доклад за оценка на въздействието върху околната среда на ядрената централа.

Става въпрос за купуване на проекта, без ангажименти за дългосрочно изкупуване на тока от страна на НЕК, каза Манчев. Според обясненията му дори единият кандидат смятал да построи електропреносната мрежа за тока от АЕЦ "Белене" и да я предаде на "Електроенергийния системен оператор", запазвайки си половината от капацитета ѝ, което е разрешено от европейското законодателство.

Говорейки за тримата кандидати да купят проекта "Белене", Манчев отбеляза, че единият е корпорация без ядрен бизнес, което не пречи да финансира подобен проект и да наеме опитен оператор, а другите две компании са от държави с ядрен опит. Сред кандидатите обаче не е американският "Глобал Пауър Консорциум", който през септември 2012 г. обяви интереса си за купи проекта за АЕЦ "Белене". Тогава Манчев бе единият от двамата консултанти на консорциума, чиито акционери така и не станаха ясни, а само, че са девет на брой. Тогавашният енергиен министър Делян Добрев каза, че държавата може да обяви конкурс за продажбата на проекта "Белене", но това така и не стана. След като пък стана ясно, че чуждият представител на "Глобал Пауър" Арун Савкур е бил глобен в Италия за опит за манипулиране на борсата чрез разпространяване на невярна информация, цялата шумотевица заглъхна.

Попитан кога тримата инвеститори ще внесат официално своите предложения в правителството, Богомил Манчев каза, че това ще се случи, когато правителството обяви в официалния вестник на Европейската комисия конкурс за намиране на инвеститор, който да развива ядрения проект. Ако се появят кандидати, тогава държавата разполага с целия инструментариум да го провери кой кой е, кои са акционерите му, разполага си с достатъчно средства и да поиска финансови гаранции за сериозността на намеренията му, коментира собственикът на "Риск инженеринг".

По думите му, ако правителството има желание, може да проведе прозрачен конкурс, ако пък не – да постъпи като кабинета на Пламен Орешарски, който скрил писмо за инвестиционен интерес към АЕЦ "Белене". "Два месеца деловодството на МС отказваше да заведе писмото, защото било на английски", разказа Манчев. В крайна сметка то било регистрирано, но "захлупено", никой не разбрал за него и така не е било разгледано въобще. От обясненията на Манчев се разбра, че компанията е базирана в Ню Йорк.

Според "жокера", подаден от Атанас Тасев в понеделник, е възможно скоро да има държавно посещение у нас от страната, от която е обявеният от него инвеститор. Този кандидат-купувач е финансова компания, която смята след построяването на ядрената централа да даде на друг да я управлява.

Самият интерес към проекта се основавал на това, че по критериите на базираната във Виена Международната агенция за атомна енергия, АЕЦ "Белене" се оказала най-атрактивен като степен на готовност на проект, според Тасев. Той също е на мнение, че парламентът трябва да отмени наложения през март 2012 г. мораториум върху строежа на АЕЦ "Белене", а правителството да обяви международен търг за проекта. Той "реално ще даде отговор и на политици, и на икономисти дали си струва или не си струва този проект - всичко останало са политически игри", каза Тасев пред Дарик радио.

Новините за навалица от нови инвеститори в АЕЦ "Белене" идват месец и половина след първото изслушване по арбитражното дело в Париж. НЕК и АСЕ си отправят взаимни искове за неизпълнени ангажименти по споразумението за строежа на централата. Руският изпълнител на проекта съди НЕК за около 1 млрд. евро за поръчано, изработено, частично доставено и неплатено оборудване за АЕЦ "Белене", а НЕК си търси от руснаците 62 млн. евро по сделката за стария реактор, произведен от чешката "Шкода" за АЕЦ "Белене", който бе купен от АСЕ като част от офертата им за строежа на чисто новата втора ядрена централа у нас.

От двете компании досега не е изтекла информация за хода на делото, но от руска страна неведнъж заявиха, че са готови да оттеглят претенциите си при продължаване на проекта.

Самият Тасев коментира, че продажба на проекта на чужд инвеститор, ще доведе до спиране на арбитражното дело, което пък ще предотврати загуби на солидна сума от закъсалата силно финансово НЕК.

Споделяне

Още по темата

Още от България