"Атака": Указът за назначаване на служебното правителство е незаконен

Указът, с който президентът назначи служебното правителство, е незаконен, каза на пресконференция лидерът на "Атака" Волен Сидеров.

От партията ще се обърнат към омбудсмана, който да сезира Конституционния съд.

Сидеров обясни, че според основния закон структурни промени в правителството може да прави само Народното събрание. Според него такива са създаването на пост "министър на електронното правителство" и назначаването на трима вицепремиери.

Президентът трябваше да се вмести в сегашната структура на Министерския съвет, смята Сидеров.

Според партията държавният глава е нарушил и закона за електронното управление, според който създаването на електронното правителство е в правомощията на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

От президентството обаче отговориха, че държавният глава е съставил служебното правителство в съответствие с разпоредбите на Конституцията и с практиката на Конституционния съд.

"Държавният глава, както е посочено и в Тълкувателно решение № 20 от 1992 г. на Конституционния съд, при формирането на служебното правителство е допустимо да променя и структурата на служебното правителство. Когато президентът назначава служебно правителство, не е ограничен от Конституцията да определя неговата структура, още повече, че предвид особеностите, присъщи на този кабинет, президентът може да реши да рационализира управлението или да го направи по-икономично", посочват от президентството.

В компетентността на държавния глава е да може да назначи и трима вицепремиери.

Споделяне

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?