Атанас Атанасов: ДПС има дълбоки корени в съдебната власт и не желае реформа

Атанас Атанасов, снимка БГНЕС

“ДПС е дълбоко вкоренена в съдебната система и не иска промяна на статуквото. Затова е против готвените промени в конституцията, които целят реформиране на системата“. Това коментира в събота шефът на вътрешната комисия в парламента и депутат от Реформаторския блок Атанас Атанасов пред Нова телевизия.

“Наблюдавайки внимателно процеса в парламента, ще кажа, че има две политически сили, които категорично са против съдебната реформа – ДПС и “Атака. Те са политически антиподи, но напоследък не виждам искри между тях“, каза Атанасов.

Очаква се във вторник управляващите да внесат своя проект за промени в основния закон, който ще бъде скрепен с над 120 депутатски подписа. Лидерът на ДПС Лютви Местан обяви, че неговият подпис, нито този на друг депутат от движението, няма да бъде поставен редом до подписа на някой ултранационалист от Патриотичния фронт.

Проектът за промени в конституцията предвижда основно разделянето на Висшия съдебен съвет на две колегии – съдийска и прокуроро-следователска. Целта да се даде право на самоуправление на основните гилдии в системата. ДПС вече подкрепи стратегията за съдебната реформа, в която тази мярка е записана, но сега твърдо се противопоставя на законопроекта, с който тази стратегия ще бъде реализирана.  

Въпреки всички препоръки на Брюксел, прокуратурата остава почти напълно незасегната от реформите. Според Атанас Атанасов "особено силен е контролът на ДПС върху прокуратурата”.

“Те (ДПС) не желаят промяна на това статукво, защото ще загубят позиции, които дълги години системно са градили чрез внедряване на свои зависими хора на възлови позиции в съдебната система. Над 90% от българите обаче искат радикална промяна в съдебната власт”, каза депутатът и допълни, че главната цел на реформаторите е прокуратурата да стане отчетна и да бъде упражняван някакъв контрол върху нея, защото "сега е безконтролна".

“В целия Европейски съюз няма такова държавно обвинение, което не е длъжно да дава обяснения на когото и да било”, посочи депутатът. По думите му управляващата коалиция ще разчита БСП и АБВ за реформа в конституцията.

"По отношение на БСП смятам, че сериозно трябва да се проведе разговор. Аз не чувам никакви сериозни аргументи от БСП защо не искат да подкрепят изменението в конституцията”, посочи ген. Атанасов.

Той заяви, че трябва откровено да се каже, че изменението в конституцията зависи от БСП и те трябва да проумеят, че с това псевдоопозиционно поведение към промените обслужват интереса на доскорошния си коалиционен партньор, който ги предаде – ДПС.

Споделяне

Още по темата

Още от България