Атанасов: Борисов става отговорен за Божков, ако не смени Горанов

Атанасов: Борисов става отговорен за Божков, ако не смени Горанов

"Ако Бойко Борисов не внесе предложение в Народното събрание за смяна на министъра на финансите, и той ще поеме политическа отговорност за липсата на тези половин милиард лева в държавната хазна".

Това каза съпредседателят на "Демократична България" и лидер на ДСБ Атанас Атанасов по повод разследването срещу хазартния бос Васил Божков и обвиненията на прокуратурата за несъбрани от държавата вземания от 500 млн. лв. от бизнеса му.

Според Атанасов е имало политически чадър над дейността на Божков. Лидерът на ДСБ подкрепи думите си с изявлението на прокуратурата, че шефът на Комисията по хазарта (ДКХ) Александър Георгиев признал за покровителство над бизнеса на хазартния бос:

"Излезе информация, че шефът на Комисията по хазарта е давал пространни обяснения пред прокуратурата и е казал, че тази комисия се ръководи от Божков. След като тя се назначава от финансовото министерство, а я ръководи Божков, кой е сложил чадър върху дейността?", обясни Атанасов.

По думите му управлението на общите пари е една от най-важните теми в управлението на държавата и именно затова трябва да се потърси отговорност, че е допуснато парите да не бъдат внесени в хазната.

Атанасов подчерта, че премиерът Борисов е "взел главата" на министъра на околната среда и водите Нено Димов, след като беше установено, че няма вода в яз. "Студена". "Сега, когато се казва, че за 5 г. Божков не е вкарал 500 млн. в държавата, какво ще направи министър-председателят?", попита той.

Атанасов изтъкна, че Васил Божков е изгрял по времето на правителството на Симеон Сакскобурготски и е имал свои депутати в политическата група. Каза още, че през 2008 година десните са имали позиция по въпроса с Божков:

"Когато Надежда Михайлова оттегли кандидатурата на Пламен Орешарски за кандидат за кмет на София, защото се е срещнал с Васил Божков, това беше ясен знак за позицията на десните сили към това лице", посочи той.

Лидерът на ДСБ каза още, че не се е срещал и не познава бизнесмена и няма спомен да е влизал в полезрението му с неправомерни действия.

Споделяне

Още по темата

Още от България