Атентаторът от Локърби се отказва от обжалване на доживотната си присъда

Атентаторът от Локърби се отказва от обжалване на доживотната си присъда

Осъденият за атентатите срещу самолета на ПанАм над Локърби възнамерява да се откаже от второто обжалване на присъдата си, съобщиха адвокатите на Абдул Басет Али ал Меграхи, цитирани от световните агенции.

57-годишният либиец излежава доживотна присъда в затвор в Шотландия за убийството на 270 души през декември 1988 година.

По-рано тази седмица британски медии съобщиха, че Меграхи, който страда от рак на простатата, ще бъде освободен предсрочно следващата седмица по хуманни причини.

Шотландските власти заявиха, че тепърва ще вземат решение по искането му за предсрочно освобождаване. Те разглеждат също така и молба да бъде прехвърлен в Либия, като твърдят, че все още не са взели решение.

За да бъде изпълнена тази молба, обаче не трябва да има активна съдебна процедура. За да бъде освободен по хуманни причини, не е нужно да се отказва от обжалването на присъдата си, отбелязва ББС.

Шотландското правителство твърди, че отказът от обжалване не е свързан с каквото и да е решение за преместването на Меграхи в Либия или освобождаването му заради тежкото му здравословно състояние.

Адвокатът на Меграхи – Тони Кели, съобщи, че състоянието му се е влошило и той се е отказал от обжалването на присъдата. Във вторник Върховният съд в Единбург ще разгледа молбата на либиеца.

Ройтерс припомня, че САЩ и много от семействата на американските жертви се противопоставят на освобождаването на Меграхи. Някои от роднините на британските жертви обаче поставят под въпрос процеса срещу Меграхи и са на мнение, че цялата истина за атентата над Локърби все още не е разкрита.

Меграхи бе признат за виновен през януари 2001 година по време на процес в Холандия, проведен съгласно шотландското право. Първото обжалване на присъдата бе отхвърлено година по-късно, припомня ББС.

Споделяне

Още от Свят