Атина очаква от Еврогрупата положителна декларация за хода на реформите

Седмицата се очаква да бъде от решаващо значение за хода на преговорите, които Атина води с международните кредитори за деблокиране на изостанали траншове от заеми, които Гърция има да получава от миналата година, съобщават гръцките медии в понеделник.

В. "Нафтемборики" цитира правителствен източник, който казал, че на днешното заседание на Еврогрупата не се очаква някакъв особен развой за Гърция, освен една позитивна декларация за хода на извършваните в Гърция реформи и за усилията, които правителството на страната полага, за да бъде постигнат напредък на водените преговори за получаване на следващи траншове.

Същият източник потвърдил, че преговорите с тройката /ЕС, ЕЦБ и МВФ/ са близо до споразумение по редица теми.

В. "Катимерини", цитиран от БТА, пише, че целта на правителството е споразумение да има до неделя. Според изданието финансовият министър Янис Стурнарас отивал днес на заседанието на Еврогрупата с убеждението, че спорният въпрос за капиталовите нужди на гръцките банки, нямало да бъде пречка при финализиране на проверките, извършвани от кредиторите.

Припомня се, че тези проверки са започнали още през септември миналата година и че Атина се надява да получи два транша, възлизащи на 11,9 млрд. евро.

Идеалният сценарий, според правителството в Атина, бил до неделя да има споразумение на експертно ниво с тройката, а в следващите 15 дни да бъде дадено разрешение от еврозоната и МВФ за деблокиране на тези траншове.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?