Атина отново не се разбра с кредиторите си

Не е ясно кога ще бъдат възобновени разговорите, Меркел даде срок за споразумение преди отварянето на борсите в понеделник

Атина отново не се разбра с кредиторите си

Министрите на финансите от еврозоната прекъснаха разговорите по гръцката криза без споразумение и не е ясно кога ще бъдат възобновени, предаде ДПА. Според един източник има "кратка почивка". Ирландският премиер Енда Кени каза, че срещата е била "отложена отново".

Възможно е подновяване на разговорите в петък, но Кени смята, че някаква развръзка може да има през уикенда.

"Изглежда, че има усложнение в представянето на масата на заслужаващи доверие документи", каза Кени на пристигане за срещата на върха на ЕС.

"Мисля, че министрите на финансите са безсилни, защото не разполагат с цифрите, с които могат да работят и да правят различни предложения, които може да са по-добри за растежа на
икономиката на Гърция и създаването на работни места за гърците", каза още ирландският премиер.

Спорът за реформите, които правителството на Алексис Ципрас отказва да изпълни, се пренася на срещата на лидерите на Евросъюза, която започна около 18 часа.

Председателят на европейския съвет Доналд Туск обяви, че има "добро предчувствие, че за разлика от трагедиите на Софокъл, тази гръцка история ще има щастлив край".

Германският канцлер Ангела Меркел обаче каза, че впечатлението ѝ е, Гърция се връща назад, вместо да напредва в преговорите. Тя обаче отбеляза, че е необходимо сключване на споразумение с Гърция преди отварянето на борсите в понеделник, съобщи Ройтерс. Пред ръководителите на Европейската народна партия в Брюксел, Меркел е подчертала, че европейските ръководители няма да бъдат изнудвани от Гърция, съобщиха участници в заседанието, което се проведе при закрити врата.

Ципрас на свой ред коментира след прекратяването на разговорите, че "европейската история е пълна със спорове, преговори и накрая – компромиси". "След цялостните гръцки предложения съм уверен, че стигнем до компромис, който ще позволи на Еврозоната и Гърция да преодолеят кризата, заяви гръцкият премиер.

Финландският министър на финансите Александер Стуб съобщи в Туитър, че консултациите между международните кредитори и Гърция спират за днес и ще продължат през следващите дни. Предстои нова среща на Еврогрупата до края на седмицата.

Така търсенето на изход от дълговата криза на Атина става все по-инфарктно на фона на изтичащото време за намирането на компромиси. Гърция е длъжна да плати на Международния валутен фонд (МВФ) 1.5 млрд. евро идния вторник или да обяви фалит, предаде ББС. От МВФ заявиха, че очакват Гърция да се издължи навреме, а ако това не стане, тя "незабавно" натрупа просрочки в плащането и по този начин ще бъде лишена от достъп до ресурсите на МВФ.

"Ние очакваме плащането да бъде направено на 30 юни и именно това публично заявиха гръцките власти", каза във Вашингтон говорителят на фонда Джери Райс.

Обвинен от Гърция в неотстъпчивост, МВФ заяви чрез говорителя си, че остава "гъвкав" в преговорите и отрече да е поставял ултиматум на страната.

Преговорите между гръцкия премиер Алексис Ципрас, управляващия директор на МВФ Кристин Лагард и ръководителите на ЕЦБ и Еврокомисията Марио Драги и Жан-Клод Юнкер започнаха в четвъртък сутринта в опит да бъдат договорени взаимно приемливи условия за отпускането на спасителните над 7 милиарда евро.

Късно през нощта срещу четвъртък бе решено да се отложат разговорите след поредното отхвърлено от кредиторите предложение на гръцкото правителство. От своя страна премиерът Ципрас също отказа да се съгласи на контрапредложенията от МВФ за по-рязко вдигане на пенсионната възраст и по-широка основа за вдигане на данъците.

По изчисления на АФП оттеглените от Гърция предложения възлизат общо на 600 милиона евро от 8 милиарда евро обещани бюджетни мерки за периода 2015-2016 година.

Кредиторите на Атина настояват за повече мерки за икономии - най-вече свързани с прекратяване на ранното пенсиониране на гърците, голяма част от които досега можеха да вземат пълната си пенсия още преди навършването на 60-годишна възраст. Но ускорената пенсионна реформа категорично не се приема от Ципрас и неговата крайна левица СИРИЗА, която определи исканията на Брюксел като "изнудване". В самата Гърция вече започва да се говори за оставката на кабинета на Ципрас.

Според източник от преговорите за поредния провал на сделката е допринесло и искането на гръцкия лидер за обещание от кредиторите за разсрочване или дори отписване на част от многомилиардния дълг на Атина, предаде БНР. Така той иска да се върне у дома с компенсация за направените компромиси в социалната сфера, тъй като планът трябва да се гласува от гръцките депутати. Германските представители обаче са заявили, че този въпрос не е част от преговорите и трябва да се обсъжда по-късно, след като реформите започнат да се прилагат в Гърция.

"Еврогрупата беше информирана за хода на експертните преговори между Атина и кредиторите и отлага решението за деблокиране на помощта до обяд в четвъртък. Споразумение все още няма", се казва в изявление след заседанието.

Ако до 30 юни не бъде постигнато споразумение, Гърция няма да може да плати вноската по заема си от МВФ. Управляващият директор на МВФ Кристин Лагард изрази мнение, че Атина не иска да напуска еврозоната и не вярва в експлозия на еврозоната, но гърците "не може да изграждат програмата си само на обещания, че ще съберат повече приходи от данъци, както чуваме от тях през последните 5 години".

С внимание, насочено към преговорите по гръцката дългова криза, основните индекси на водещите фондови борси в Европа се понижиха днес в началото на търговията, предаде АФП, цитирана от БТА.

Франкфуртският DAX изгуби 0.53 на сто и достигна 11 410.62 пункта.

Парижкият САС 40 се сви с 0.97 на сто до 4996.63 пункта, спадайки под прага от 5000 пункта след вчерашното понижение с 0.24 на сто.

Лондонският FTSE-100 се понижи с 0.34 на сто до 6821.49 пункта.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Къде му е мястото на Бойко Борисов?