Атина започва процедура по придобиване на клоновете на кипърските банки в Гърция

Атина започва процедура по придобиване на клоновете на кипърските банки в Гърция

Започва процедурата по придобиване на клоновете на кипърските банки в Гърция от гръцко банково дружество, предаде гръцката агенция АНА-МПА, позовавайки се на съобщение на гръцкото финансово министерство. Решението за изкупуването на филиалите е било договорено между президента на Кипър Никос Анастасиадис и гръцкия премиер Андонис Самарас в телефонен разговор по-рано днес.

Процедурата ще се осъществи в тясно сътрудничество с кипърската централна банка. "По този начин Гърция е бронирана, тъй като всички влогове на гражданите в кипърските банки напълно се гарантират", се отбелязва в съобщението на гръцкото финансово министерство.

"Работим денонощно както за абсолютното подсигуряване на стабилността на банковата система, така и за намирането на работещо решение за икономиката на Кипър", заяви финансовият министър на Гърция Янис Стурнарас.

Според информация на гръцкия вестник "Прото тема" филиалите на кипърските банки ще влязат в структурите на Алфа банк (Alpha Bank) и Пиреос банк (Piraeus bank).

От 1990 г. в Гърция функционират три кипърски банки - Банката на Кипър (Bank of Cyprus), Кипърската Народна банка (Cyprus Popular bank) и Гръцката банка (Hellenic bank). Te притежават над 300 клона в страната. Кипърските банки в Гърция разполагат с депозити, възлизащи на 13 милиарда евро, а са предоставили заеми за над 20 милиарда евро.

Според гръцки експерти за придобиване на гръцките филиали на кипърските банки ще са необходими около 1 милиард евро.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?