Атлантическият съвет: руският консул във Варна да бъде изгонен

От организацията настояват да бъдат глобени и български полицаи, закичили "колорадски лентички"

Сн. БГНЕС, архив

Атлантическият съвет призова правителството да изгони консула на Русия във Върна Владимир Климанов заради "грубо незачитане на законите в България".

В отворено писмо до външния и вътрешния министър Екатерина Захариева и Младен Маринов от неправителствената организация посочват, че въпреки "обявеното със закон извънредно положение в Република България и заповедта на министъра на здравеопазването за забрана за събиране на едно място на повече от двама възрастни, руският консул, заедно с група български и руски граждани, живеещи в България, демонстративно извършва закононарушение".

Става въпрос за провеждането на акцията "Безсмъртен полк" във Варна по повод 75-годишнината от победата над нацистка Германия. Информация за събитието е публикувана в сайта "Русская Болгария", пишат от Атлантическия съвет.

Според тях става дума за "поредна нагла руска провокация".

"Нещо повече, от приложената статия става ясно, че българските полицаи присъствали на мястото на закононарушението, вместо да съставят актове на нарушителите от по 300 лв., каквато е санкцията за първо нарушение на заповедта на министъра, са се снимали с руския консул и под руски знамена, като са обкичили униформите си с "колорадски лентички", символ на руската имперска завоевателна политика", посочват от Атлантическия съвет.

"В тази връзка се обръщаме и към министъра на вътрешните работи, полицаите да бъдат наказани за грубо неизпълнение на служебните си задължения. Прозоваваме министър Младен Маринов да бъдат издирени нарушителите от снимката и да им бъдат връчени актове за нарушение, по начинът, по който беше издирен министъра на отбраната Красимир Каракачанов и му бе връчен акт за нарушение за сядане на пейка в парка пред Народния театър в София", пише в позиция на неправителствената организация.

"Очакваме бърза реакция от министрите, за да получим доказателство, че в България всички са равни пред закона. В противен случай българските граждани ще имат право да приемат, че законите в България не важат за руски граждани, за българи - русофили и за руски дипломати. Но тогава възниква въпросът: България суверенна държава ли е или руска губерния?". 

Позицията е подписана от доц. д-р Момчил Дойчев и Димитрин Вичев, съпредседатели на Атлантическия съвет на България

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?