Аварирал в Балтийско море ферибот продължава да гори

Аварирал в Балтийско море ферибот продължава да гори

Германският ферибот, чийто пътници бяха евакуирани рано сутринта в събота заради избухнал пожар, продължава да гори. Съобщава се и за нови взривове, но съдът вече е закотвен и няма да се носи свободно из Балтийско море, съобщиха датските власти, цитирани от ДПА.

Германски специалисти успяха да се качат на ферибота "Лиско Глория", който посред нощ се наложи заради пожар да спре плаването си от Германия за Литва.

Двеста трийсет и шест души бяха евакуирани с шест кораба в Германия в ранните часове на деня.  Трима от тях бяха откарани с хеликоптер в болница, други 19 са с леки наранявания.

Причината за експлозиите все още не е ясна, но се предполага, че са предизвикани от техническа повреда. "Засега смятаме, че това е злополука", каза говорител на германското Централно командване за спасяване по море.

Друг говорител на службата коментира, че пътниците са имали късмет, че злополуката ги е сполетяла на оживен морски път и наблизо е имало други кораби, които да се притекат на помощ. 

Фериботът вече е на котва на две морски мили южно от остров Лангеланд. Той се е наклонил на 15 градуса.

Датските военноморски сили, които са започнали да гасят пламъците, са решили да спрат гасенето, защото има опасност, ако продължат, фериботът да се преобърне и в морето да се излеят около 170 тона дизелово гориво. Около кораба вече има четири плавателни съда, които ще влязат в действие и ще отцепят района, ако се стигне до разлив. Датски кораб, специализиран за реагиране при екологични проблеми, също е на път към горящия ферибот.

Споделяне

Още от Свят