Авариралият участък от новата линия на метрото ще е извън строя неопределено време (Обновена)

Причината е надигане на релсовия път, най-вероятно заради подпочвени води и близостта на Перловската река

Тежка повреда на релсовия път ограничи движението метрото до станция "Театрална", която е част от третата линия на подземната железница. Засега няма информация каква точно е причината за повредата, но се предполага, че е свързана със засилен приток на подпочвени води и близостта на Перловската река. Столичната община засега не се е ангажирала със срок за извършването на ремонта. Движението между станциите "Театрална" и "Хаджи Димитър" бе спряно във вторник малко след 18 часа. Пътниците до кв. "Хаджи Димитър" ще се извозват с автобуси. В момента, по третия лъч на метрото работят 7 вместо 8 станции, като трасето, по което вървят влаковете е от "Театрлна" до "Красно село".

Причината - надгигане на релсовия път най-вероятно заради подпочвени води

"Поради надигане на релсовия път в района на едно въздуховземане, което е на около 200 м от станцията, във вторник се наложи спиране на движението, тъй като това надигане не позволява движение на влакове. Имаме норматив, съгласно който отклонението може да бъде максимум 5 мм, сега е повече, още не сме го измерили",  коментира шефът на "Метрополитен" проф. Стоян Братоев. Той самият не се ангажира със срокове за ремонта.

Братоев също допусна, че причината може да са подпочвени води и близостта на Перловската река. "В близост се намира Перловската река. Веднъж преди пускането на метрото тя вече провокира сторителството, най-вероятно от обилната вода при големите валежи може да има допълнително напояване на почвата", каза още Братоев пред bTV.

Шефът на "Метрополитен" описа и какво следва, без да се ангажира с краен срок за приключване на ремонта. По-късно кметът на София Йорданка Фандъкова заяви през фейсбук - "Преди да има яснота за причините, не може да се даде точен срок за възстановяване на движението в участъка". Тя си пусна снимки в профила и от тунела на метрото.

"Ще се наложи демонтаж на релсите, траверсите, както и да се премахне пътния бетон. След това ще трябва да се почисти и ще видим какво ще препоръчат експертите. Накрая всичко ще трябва да се възстанови", каза той.

Ремонтът ще е за сметка на строителя, защото все още е под гаранция, каза още Братоев. Ремонтът ще трябва да се извърши от строителя "Трейс груп", а Братоев заяви, че не се интересува колко ще струва. "Не сме изчислявали колко ще струва, защото това не ни интересува", каза той в отговор на журналистически въпрос.  

"Спаси София": Факт е поредното некадърно строителство на Фандъкова

"Движението по участък от чисто новата линия на метрото в София е спряно след сериозна техническа авария - релсовият път се е надигнал от преминаващата под тунела река! Това е поредното некадърно строителство на Фандъкова и ГЕРБ, въпреки инвестицията от близо 1 млрд. лева", съобщи във вторник вечерта "Спаси София", която излъчи Борис Бонев за общински съветник.

Изпълнителят на ремонта обаче казва, че реката преминава над трасето на тунела и причината за повредата на релсовия път към момента се изяснява от инженери на място.

"Строител на участъка е небезизвестната фирма "Трейс", която е получила 75 млн. лв. за работата си. Същата фирма, която построи магистрала "Тракия" между Чирпан и Стара Загора, по която караме с 90км/ч, която ремонтира пътя за Своге, където загинаха 20 човека. Това е онази фирма, която построи и западната дъга на Столичния околовръстен път, която многократно пропадаше, бул. "Дондуков", който стана на вълни, "Тодор Каблешков", където закъснението в пъти надвиши срока, бул. "Витоша", чиито плочки не спряха да хлопат, ... Но за всичко това Фандъкова и ГЕРБ оставаха слепи и санкции нямаше. Дали това не е любимата им фирма? Да излезе публично Йорданка Фандъкова", написа "Спаси София".

Автобуси поеха пътниците от неработещия участък

Автобусите до кв. "Хаджи Димтър" се движат с маршрут - от спирка "Театър София" на ул. "Професор М.Бичев", по бул. "Данаил Николаев", гара "Подуене", по ул. "Боян Магесник", под жп моста гара Подуене, по ул. "Ал. Екзарх", по ул. "Тодорини кукли", по бул. "Владимир Вазов" до автобусна спирка метростанция "Хаджи Димитър", по ул. "Черковна", надясно по бул."Мадрид" и до спирка "Театър София" на ул. "Проф. М.Бичев".

Автобусите ще спират и на спирка ул. "Тодорини кукли" по линия 120 в посока бул. "Владимир Вазов".

Авария след авария

През деня в сряда стана ясно, че се е появил теч и в зала на метростанция "Интер Експо център-бул. "Цариградско шосе" в близост до асансьорите, предаде "Дневник". Проблемът не е сериозен, извън тунелът на трасето е не се налага спиране на движението, коментира Стоян Братоев. 

Проблемът с участъка от новото метро се случва само 10 дни след друг гаф, свързан с новата линия на метрото. На 11 януари заради първия по-сериозен дъжд тази зима пропадна тротоара при Медицинска академия.

От Столична община заявиха, че на тротоара са поставени само нови плочки, но не е разкопавано заради метрото. По-късно се лансира тезата, че причината е стар колектор за кабели, за който обаче бе казано, че не се знае чия собственост и така реално виновни по казуса няма. Тротоарът се ремонтира.

Броени дни преди това отново по третата линия на метрото протече станцията на "Хаджи Димитър".

Споделяне

Още по темата

Още от България