Авиокомпаниите ще компенсират скока на петрола с по-ниска летищна такса

Авиокомпаниите ще компенсират част от загубите си от рекордните цени на петрола чрез намаляване на таксите, събирани от българските летища. Предложението да се намалят летищните такси по международните линии вече е внесено в правителството от вицепремиера и транспортен министър Николай Василев и от колегата му финансов министър Милен Велчев, съобщиха в петък от транспортното министерство.

Двамата предлагат летищната такса да се намали от 8 на 6 евро за пътник, като по-ниската тарифа действа до края на октомври т.г. Василев се надява, че решението няма да се оспори от останалите министри и ще влезе в сила още от 13 август.

Мярката цели да се подпомогнат авиокомпаниите, които са силно засегнати от безпрецедентно високите цени на керосина заради продължаващото рекордно поскъпване на петрола на международните пазари.

Предложението идва след поредица от срещи на транспортния министър с авиокомпании, изпълняващи редовни и чартърни международни полети. Най-опасно за българския туризъм в настоящия момент е чартърните авиокомпании да изпитат финансови затруднения и да откажат вече резервирани полети, заявява вицепремиерът, цитиран от пресцентъра. По думите му, това ще засегне не само този, но и следващия туристически сезон.

От транспортното министерство напомнят, че разходите за керосин са най-голямото перо в бюджета на всяка една авиокомпания, а за последните 12 месеца цената на тон авиационно гориво се е увеличила с 65% и продължава да расте. Повечето авиационни оператори са сключвали своите чартърни договори за лято 2004 през лятото и есента на миналата година. През юни 2003 г. цената на тон гориво във Варна е била 276 евро, а в Бургас - 283 евро. В момента цените са съответно 453 и 451 евро за тон.

Същевременно Василев е препоръчал на летищата в Бургас и Варна, които поемат основния чартърен поток през лятото, да подобрят обслужването си и при възможност да намалят разходите на всички авиокомпании.

Вицепремиерът е разговарял и с представители на "Лукойл" и "Петрол" с идеята да планират дългосрочно цената на горивото, за да има възможност да се намалят сегашните безпрецедентно високи цени на керосина, който авиокомпаниите зареждат в Бургас и Варна. Според съобщението на транспортното министерство, и двете дружества са обещали съдействие.

Споделяне

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?