Австралия свиква референдум за конституционно признаване на аборигените

Австралия ще свика национален референдум за включване в конституцията на текст за признаване на аборигените, обяви министър-председателят на страната Джулия Гилърд, цитирана от Франс прес.

Правителството се зае да укрепи отношенията между аборигените и останалите австралийци и ще свика референдум, каза тя. Австралия е изправена пред възможност, каквато се представя веднъж на 50 години - благосклонен парламент и подкрепа от населението, продължи Гилърд. Ние дойдохме на власт с убеждението, че са необходими промени. Признаването на аборигените и народите от протока Торес в конституцията е следващият етап от това пътуване, каза тя.

Това ще е първият референдум в Австралия от 1999 г., когато австралийците отхвърлиха предложението държавата да стане република.

Джулия Гилърд каза, че референдумът за аборигените ще се състои най-рано след година. Група експерти ще проучи въпроса и ще представи доклад до края на 2011 г.

През февруари 2008 г. тогавашният премиер лейбърист Кевин Ръд поднесе извинения от името на Австралия на аборигените - коренните жители - за несправедливостите, на които са били подлагани в продължение на два века.

От 22 милиона австралийци 470 000 са аборигени. Сред тях има много по-висок процент безработица, тежки болести и затворници, отколкото сред останалите австралийци.

Най-ранните жители на Австралия имат уникално и специално място в нацията. Усилията на правителството могат да се увенчаят с успех само ако бъдат признати и зачитани аборигените, подчерта министър-председателката Джулия Гилърд.

Споделяне

Още от Свят